Antena 3 CNN Externe Financial Times: Bulgaria riscă să piardă ajutorul european din cauza corupţiei

Financial Times: Bulgaria riscă să piardă ajutorul european din cauza corupţiei

2 minute de citit Publicat la 11:42 21 Iul 2008 Modificat la 11:42 21 Iul 2008
Financial Times: Bulgaria riscă să piardă ajutorul european din cauza corupţiei
Bulgaria riscă să piardă miliarde de euro din fondurile de preaderare europene acordate pentru modernizarea drumurilor, căilor ferate şi a porturilor ca urmare a corupţiei şi proastei administrări a acestor sume de către autorităţile naţionale conduse de o coaliţie socialistă, scrie în ediţia electronică de luni ziarul britanic Financial Times.

Cel mai sărac stat al UE este pe cale să piardă 600 de milioane de euro după raportul foarte critic al Comisiei Europene, care va fi adoptat mai mult ca sigur de către comisarii europeni miercuri, 23 iulie, aminteşte Financial Times.

Deja se întrevăd întârzieri la plăţi de până la 4,5 miliarde euro din fondurile structurale de pe următorii cinci ani ale UE, fonduri menite a îmbunătăţi căile de transport către Balcanii de Vest, Grecia şi Turcia. Aceste transferuri ar putea ajuta Bulgaria să îşi menţină la cote înalte creşterea economică anuală şi să îşi atingă scopul de a deveni nodul principal energetic şi de transporturi al Europei de sud-est până în 2015. Dacă Bulgaria nu va reuşi să ducă la bun sfârşit atât de necesarele proiecte de infrastructură, ?investiţiile străine vor scădea progresiv, iar bunurile vor tranzita în schimb, România şi Grecia? a declarat Ognian Şentov de la Centrul de Studiu al Democraţiei, din Sofia.

Ţara sud-dunăreană a făcut obiectul mai multor rapoarte şi audituri, printre care şi cele ale Oficiului European pentru Luptă Antifraudă şi ale KMPG, care au găsit nereguli de proporţii în utilizarea tuturor fondurilor pentru infrastructură, fapt ce a dus la acuzaţii grave de corupţie, fraude şi incompetenţă contra administraţiei şi a clasei politice bulgare, precum şi la îngheţarea integrală, luna trecută, a fondurilor pentru infrastructura drumurilor.

La rândul ei, Comisia Europeană blamează Bulgaria, afirmând că ?crima organizată şi corupţia la nivel înalt? au exacerbat ?slăbiciunile generale din administraţie şi justiţie?.

Soarta celui mai mare proiect public-privat este elocventă. Proiectul de 700 de milioane de euro care urmărea îmbunătăţirea drumului ce făcea legătura între Serbia şi Marea Neagră a fost şi el închis luna trecută, după trei ani de negocieri cu un consorţiu portughezo-bulgar, din care întreprinzătorul occidental s-a retras în cele din urmă, nefiind de acord cu termenii contractuali impuşi în relaţia cu două companii de construcţii de stat.

Pentru a ieşi din criza care a generat un val de frustrare atât în rândul populaţiei, cât şi al clasei politice, guvernul socialist a numit-o pe Meglena Plugcieva în funcţia de vicepremier, cu misiunea de a reorganiza agenţiile care administrează fondurile de la Bruxelles. Ea a şi cerut de altfel OLAF să trimită la fiecare două săptămâni o echipă de experţi care să facă audit pe fondurile europene.

Pe lângă retragerea de fonduri, UE ar putea să amâne aderarea Bulgariei la Spaţiul Schengen - prevăzută pentru 2011-2012 şi să activeze chiar clauza de salvgardare, notează Financial Times.

După cum comentează cotidianul britanic, asemenea măsuri drastice pot părea incorecte, mai ales că fraude şi mai mari cu fonduri europene, cum s-au întâmplat de pildă în Grecia, nu au determinat acţiuni atât de radicale. Dar România şi Bulgaria au fost avertizate în momentul aderării, în ianuarie 2007, că trebuie să rezolve problema corupţiei şi au fost plasate sub regimuri speciale de monitorizare. România, în pofida dificultăţilor sale, pare să fi mulţumit executivul european, în schimb Bulgaria nu şi trebuie să plătească pentru aceasta.

Financial Times mai avertizează că liderii bulgari nu trebuie să permită afirmarea extremiştilor politici ca învingători în urma acestei situaţii, iar Bruxellesul trebuie să ajute în acest sens subliniind că nu ţara este pedepsită, ci unii politicieni-cheie, birocraţi şi magistraţi. Comisia trebuie totodată să-şi sporească ajutorul pentru reforma administrativă şi judiciară, imediat ce Sofia se va angaja să schimbe lucrurile în bine.

Rompres

×
TOP articole
x close