Antena 3 CNN Externe Filmul presupusei tentative de asasinat asupra lui Donald Trump: s-au auzit împușcături, dar nu e clar dacă suspectul a tras vreun foc

Filmul presupusei tentative de asasinat asupra lui Donald Trump: s-au auzit împușcături, dar nu e clar dacă suspectul a tras vreun foc

Filmul presupusei tentative de asasinat asupra lui Trump
Poliția americană l-a reținut pe Ryan Wesley Routh (stânga), suspect în presupusa tentativă de asasinat asupra lui Donald Trump. Sursă foto: Profimedia Images
de Adrian Iclozan    |    16 Sep 2024   •   13:44

FBI investighează o aparentă tentativă de asasinat asupra lui Donald Trump la clubul său de golf din Florida, la două luni după incidentul din Butler, Pennsylvania, în care fostul președinte a fost rănit ușor la urechea dreaptă de Matthew Crooks, un tânăr de 20 de ani ucis, în cele din urmă, de forțele de securitate.

În urma incidentului de duminică, fostul președinte nu a fost rănit și a transmis ulterior că este "bine și în siguranță".

CNN și BBC au reconstituit desfășurarea evenimentelor pe baza informațiilor din primele ore.

Știrea inițială difuzată de presa internațională menționa "focuri de armă" în apropiere de International Golf Club, unde se afla Donald Trump.

Nu este clar, în acest stadiu al investigației, dacă fostul președinte s-a aflat, vreun moment, în pericol de a fi împușcat de suspectul Ryan Wesley Routh, reținut pe autostradă, la câteva zeci de minute după ce prezența sa a fost semnalată în apropierea clubului de golf.

Momentele-cheie ale incidentului de duminică, în continuare.

  • Trump juca o partidă de golf la clubul său din West Palm Beach și se deplasa între găurile numerele cinci și șase, în momentul în care s-au auzit focuri de armă. Fostul președinte era însoțit Steve Witkoff, donator pentru campania republicană. Surse citate de CNN spun că partida de la International Golf Club a fost adăugată în ultimul moment pe agenda liderului republican.
  • Un agent Secret Service a observat țeava unei puști ieșind dintr-un gard din zona clubului de golf, iar ofițerii acestei agenții - care se ocupă de securitatea președintelui în funcție, dar și de securitatea foștilor președinți ai SUA - au tras asupra unui bărbat aflat în tufișurile din perimetru. CNN îl citează pe șeriful din Palm Beach County, Ric Bradshaw, pentru această informație. Bradshaw a declarat că biroul său a fost alertat la ora locală 13:30 că Secret Service a deschis focul. Persoana vizată se afla la o distanță de 300 până la 500 de metri de Trump, a declarat un oficial. 
  • BBC a relatat, citând reprezentanți a forțelor de ordine, că presupusul atentator se afla în tufișurile clubului de golf, în apropierea găurii numărul șase, în momentul în care a fost depistat. Radiodifuzorul britanic a publicat o reprezentare grafică în care este marcată poziția în care au fost găsite două rucsacuri ce ar aparține individului reținut ulterior de poliție. Terenul de golf ocupă o zonă aproximativ trapezoidală. De la gaura numărul cinci, unde Trump juca mingea, și până în locul unde au fost găsite rucsacurile se poate trasa o linie imaginară, practic paralelă cu "baza mică" a trapezului și la mică distanță de aceasta (imaginea următoare):
  • Un martor a văzut un individ fugind dintre tufișuri și a făcut o fotografie a mașinii acestuia. Imaginea a ajutat ulterior la reținerea suspectului.
  • Poliția a intervenit pe autostrada Interstate 95 și a reperat și blocat mașina acestui bărbat, reușind să-l rețină la circa 45 de minute după incident. Suspectul nu era înarmat atunci când forțele de ordine l-au scos din vehicul și nu a spus nimic în momentul reținerii. El a fost identificat ulterior drept Ryan Wesley Routh, de 58 de ani, proprietarul unei mici companii de construcții cu sediul în Hawaii.
  • Forțele de ordine au găsit în tufișurile de lângă clubul de golf o pușcă de tip AK-47 cu lunetă, două rucsacuri în care se aflau plăci ceramice pentru o vestă antiglonț și o cameră de filmat GoPro. "Toată aceste elemente indică un nivel foarte ridicat de premeditare", a declarat pentru CNN fostul director adjunct al FBI, Andrew McCabe.
  • Anchetatorii se așteaptă ca un tribunal federal din Florida să solicite o evaluare a sănătății mintale a lui Ryan Routh, înainte de orice posibilă procedură penală, notează CNN. BBC a scris că suspectul urma să fie adus în fața unui judecător în cursul zilei de astăzi.
  • Washington Post, care citează la adăpostul anonimatului o sursă la curent cu subiectul, anunță că Donald Trump intenționează să se întâlnească, luni, cu directorul interimar al Secret Service, Ronald Rowe Jr.

Liderii internaționali și aliații lui Trump reacționează la presupusa tentativă de asasinat

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a declarat bucuros să afle că Donald Trump este "în siguranță și nevătămat", adăugând că violența "nu își are locul" pe scena politică. Presa internațională notează că acest mesaj vine în contextul în care s-a aflat că presupusul atentator din Florida, Ryan Routh, a fost un foarte vocal susținător al cauzei ucrainene în războiul declanșat de Rusia.

Premierul britanic Keir Starmer s-a declarat, la rândul său, "foarte îngrijorat" de informațiile privind o posibilă nouă tentativă de asasinat la adresa liderului republican. Înaintea unei întâlniri cu omologul său italian, la Roma, Starmer a spus, și el, că "nu există loc pentru violență în politică".

Vicepremierul italian Matteo Salvini, lider al unei formațiuni de la extrema dreaptă a spectrului politic și acuzat într-un proces care i-ar putea aduce șase ani de detenție, a speculat în favoarea sa incidentul din Florida. Susținător vocal al lui Donald Trump, Matteo Salvini a spus că  "procesele, indivizii violenți, fanaticii și comuniștii nu ne vor opri. Mergem înainte cu capul sus."

Premierul israelian Benjamin Netanyahu s-a declarat "ușurat" să afle că Trump este în siguranță, dar a indicat că "nu trebuie să ne bazăm pe noroc". Potrivit lui Netanyahu, trebuie luate toate măsurile pentru a dejuca în avans comploturile.

Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, pe care Trump l-a lăudat în mod repetat în trecut, a declarat: "Ne rugăm pentru dumneavoastră, domnule președinte!" Orban susține că Trump va continua să fie în pericol "până când se va întoarce la Casa Albă".

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close