Antena 3 CNN Externe Filipine. 126 de morţi în campania electorală

Filipine. 126 de morţi în campania electorală

Filipine. 126 de morţi în campania electorală
15 Mai 2007   •   14:51

Alegerile legislative din Filipine s-au încheiat dramatic. 126 de oameni au murit în timpul campaniei electorale dar şi în timpul scrutinului de luni. Violenţele au continuat şi azi. Drept dovadă o şcoală devenită secţie de votare, în care mai existau buletine de vot, a fost incendiată. Incidentul s-a soldat cu doi morţi. Autorităţile au anunţat că demarează o anchetă pentru că există suspiciunea că alegerile au fost fraudate.

Prezentat drept un referendum împotriva preşedintelui Filipinez, Gloria Arroyo, 45 de milioane de alegători au fost chemaţi, ieri, la urne pentru a alege senatorii şi deputaţii aparatului guvernamental. Analiştii precizează că alegerile sunt de fapt un test pentru a vedea dacă preşedintele Aroyo va mai beneficia de susţinere în Parlament. Incidente violente s-au înregistrat în toată ţara începând cu luna ianuarie când a început campania electorală. În ziua scrutinului, însă, alegători au fost supuşi la presiuni puternice.

100 de mii de oameni nu au putut vota pentru că în unele secţii buletinele de vot au fost furate sau alegătorii au fost pur şi simplu ameninţaţi cu moartea în cazul în care se prezintă la vot. La mai mult de 12 de ore de la închiderea urnelor, cinci bărbaţi înarmaţi au incendiat o şcoală în care mai existau urne cu buletine de vot. În şcoală doi oameni care păzeau urnele au ars de vii, fiind imobilizaţi de agresori în clădire. Alţi trei oameni au fost spitalizaţi.

Autorităţile au deschis o anchetă în tot arhipelagul pentru a verifica dacă alegerile nu au fost fraudate, în urma acestor violenţe şi incendieri de secţii de vot. În total, 110 tribunale vor stabili dacă scrutinul este valabil. Deocamdată nu se cunosc rezultatele alegerilor. Abia peste câteva săptămâni votul va fi făcut public pentru că numărarea voturilor se face manual. Pierderile de vieţi omeneşti în cadrul scrutinelor din Filipine nu sunt o noutate. La alegerile parlamentare din 2001 peste 100 de persoane au fost ucise iar la scrutinul prezidenţial de acum 3 ani aproape 150 de filipinezi şi-au pierdut viaţa.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close