Antena 3 CNN Externe Fidel Castro laudă ?onestitatea? lui Obama

Fidel Castro laudă ?onestitatea? lui Obama

Fidel Castro laudă ?onestitatea? lui Obama
23 Ian 2009   •   15:57

Fostul lider cubanez Fidel Castro îl laudă pe preşedintele american Barack Obama pentru onestitatea sa, dar spune că el are de răspuns la multe întrebări. Castro a ?încălcat? astfel tăcerea de cinci săptămâni, scriind un editorial pe un site de internet.
Anterior, tăcerea prelungită contribuise la zvonurile legate de sănătatea sa. Fratele său, preşedintele Raul Castro, declarase despre Obama că ?pare un om bun? şi i-a urat noroc. Dar a avertizat că noua preşedinţie SUA ar putea naşte speranţe prea mari.
Editorialul lui Fidel Castro pe site-ul de stat www.cubadebate.cu vine la câteva ore după ce preşedintele negase că starea de sănătate s-a înrăutăţit. Fidel nu a oferit nici o explicaţie de ce nu a mai scris editoriale de pe 15 decembrie, după ce anul trecut înregistrase o medie de nouă pe lună.
Castro, a cărui revoluţie a supravieţuit pe mandatul a 10 preşedinţi americani, a avut numai cuvinte calde pentru Obama.
?M-am exprimat că eu, personal, nu aveam nici o îndoială legată de onestitatea cu care Obama, al 11-lea preşedinte de la 1 ianuarie 1959, şi-a exprimat ideile, dar, în pofida intenţiilor sale nobile, rămân multe întrebări de răspuns?, scrie acesta.
Preşedintele SUA a declarat că doreşte să se întâlnească liderii cubani şi să îmbunătăţească relaţiile dintre Cuba şi Statele Unite. El a arătat că va uşura restricţiile de călătorie către Cuba, da va menţine embargoul comercial valabil de 46 de ani.
Preşedintele cubanez declarase că este dispus să vorbească cu Obama, atâta vreme cât nu există intermediari şi ca parteneri egali de dialog. Dacă se întâlnesc ar fi prima dată în 50 de ani.
În editorial, fostul preşedinte le cere compatrioţilor să nu se ?simtă foarte legaţi de reflecţiile sale (denumirile editorialelor) de starea de sănătate sau de moartea? sa.
?Am avut rarul privilegiu de a observa evenimente o perioadă atât de lungă de timp. Primesc informaţii şi meditez cu clam la acele evenimente. Cred că nu mă voi mai bucura de acest privilegiu peste patru ani, când se încheie primul mandat prezidenţial al lui Obama?, scria Castro. De altfel, cea mai mare parte a scriiturii sale este dedicată lăudării lui Obama şi iniţiativei sale de a închide închisoarea Guantanamo.
?Faţa inteligentă şi nobilă a acestui prim preşedinte negru al Statelor Unite... s-a autotransformat sub inspiraţia lui Abraham Lincoln şi Martin Luther King într-un simbol viu al visului american?, scrie acesta, dar apreciază că preşedintele american va cădea curând victimă sistemului.
?Ce va face el în curând, când imensa putere pe care a luat-o în mâini este absolut inutilă să depăşească contradicţiile antagonice şi de nerezolvat ale sistemului??
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Fidel Castro raul castro Barack Obama
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close