Castro, liderul revoluţiei cubaneze din 1959 ce a adus comunismul la în insulă, a rămas în afara expunerii publice în ultimii trei ani, dar rămâne încă o persoană influentă în stat, scriind comentarii pentru presa de stat.
Într-un editorial din ziarul partidului comunist , Granma, Fidel Castro şi-a exprimat scepticismul legat de percepţiile din SUA şi Europa că actuala criză economică s-ar afla pe terminate.
"Tendinţa printre politicienii americani este de a crede că atunci când băncile vor pune la dispoziţie destui bani pentru a unge maşinăria aparatului de producţie, totul se va afla pe calea spre o lume idilică ce ne depăşeşte visele. Unii spun că criza economică este sfârşitul imperialismului. Poate trebuie întrebat dacă nu înseamnă ceva mai rău pentru spciile noastre?, scrie fostul preşedinte.
În încheierea editorialului său este puţin mai optimist. "În opinia mea, este întotdeauna mai bine să ai o cauză dreaptă de apărat şi speranţa de a continua."
Deşi a predat puterea frateluui său, Raul Castro, cu cinci ani mai tânăr, Fidel Castro a rămas sfidător împotriva a ceea ce califică a fi eforturile americane de apune capăt sistemului socialist din Cuba.
El a declarat că statul nu se va preda.
Preşedintele american Barack Obama a declarat că va păstra embargoul de 47 de ani contra insulei pentru a presa conducerea să îmbunătăţească drepturile omului şi a acorda libertăţi politice.
Deşi cele două guverne au fost de acord să discute despre migraţie şi alte probleme, Fidel şi Raul Castro au subliniat că Washington nu trebuie să se aştepte la concesii, şi că nu se va întoarce Cuba spre capitalism.
Cuba se confruntă cu cea mai gravă criză economică din anii 90, cu căderi ale veniturilor din cauza scăderii turismului sau activităţii miniere de nichel.
Joi nu au fost organizate evenimente speciale pentru a marca ziua de naştere a lui Fidel Castro. Miercuri a fost vernisată o expoziţie cu 83 de fotografii ale fostului lider cubanez.
Antena3.ro