Antena 3 CNN Externe Fermierii olandezi au blocat mai multe autostrăzi cu baricade din bălegar

Fermierii olandezi au blocat mai multe autostrăzi cu baricade din bălegar

Alexandra Ionescu
2 minute de citit Publicat la 22:43 28 Iul 2022 Modificat la 22:43 28 Iul 2022
protest fermieri olandezi
Sursa foto: Twitter

Autoritățile rutiere au declarat că mai multe drumuri din centrul și estul Olandei au fost blocate complet, sau parțial, dimineața devreme, iar pompierii s-au grăbit să elibereze drumurile pe măsură ce traficul s-a acumulat. Operațiunile de curățare erau de așteptat să dureze ore întregi pe unele drumuri.

Presa olandeză a raportat că într-o locație a fost lăsat în urmă un semn pe care scria: ”Îmi pare rău pentru inconvenient, Rutte IV ne duce la disperare”, o referire la guvernul primului ministru Mark Rutte.

Poliția și autoritățile de securitate au făcut apel la fermieri să oprească ceea ce ei au descris drept situații periculoase.

”Protestul este un drept fundamental și atâta timp cât se menține în limitele legii, multe sunt posibile”, au spus serviciile de urgență într-un comunicat. Dar ei au spus că ultimele acțiuni „pun în pericol grav siguranța rutieră și pot duce la situații care pun viața în pericol pentru utilizatorii drumurilor”.

Ultimele demonstrații au avut loc la o zi după ce un mediator desemnat de guvern a trimis invitații organizațiilor de fermieri pentru a discuta cu coaliția de conducere a țării modalități de reducere a emisiilor de azot.

Dar unii fermieri au respins numirea lui Remkes ca mediator independent, deoarece este membru al partidului politic de centru-dreapta al primului ministru Mark Rutte și fost vicepremier.

Fermierii sunt supărați pe obiectivele guvernamentale de reducere a emisiilor de oxid de azot și amoniac despre care, spun ei, amenință să le distrugă modul de viață agricol și să-i scoată din activitate.

Guvernul spune că emisiile de oxid de azot și amoniac, pe care le produc animalele, trebuie reduse drastic în apropierea zonelor naturale care fac parte dintr-o rețea de habitate protejate pentru plante și faună sălbatică pe cale de dispariție și care se întinde pe teritoriul Uniunii Europene.

Coaliția de guvernământ vrea să reducă emisiile de poluanți cu 50% la nivel național până în 2030, considerând măsura o „tranziție inevitabilă” pentru îmbunătățirea calității solului, aerului și apei într-o națiune a UE cunoscută pentru practicile sale agricole intense.

Acesta a cerut autorităților provinciale să elaboreze planuri de reducere a emisiilor și a alocat 24,3 miliarde de euro în plus pentru finanțarea modificărilor.

Fermierii susțin că sunt vizați în mod incorect, în timp ce alte industrii, cum ar fi aviația, construcțiile și transporturile, contribuie și ele la emisii și se confruntă cu reguli mai puțin ample. De asemenea, ei spun că guvernul nu le oferă o imagine clară a viitorului lor pe fondul reformelor propuse.

La începutul acestui an, fermierii au blocat autostrăzi cu tractoare și centrele de distribuție din supermarketuri.

×
TOP articole
x close