Antena 3 CNN Externe Fenomen întâlnit o dată la 15 ani: Inelele planetei Saturn "dispar" pentru trei luni

Fenomen întâlnit o dată la 15 ani: Inelele planetei Saturn "dispar" pentru trei luni

Fenomen întâlnit o dată la 15 ani: Inelele planetei Saturn "dispar" pentru trei luni
11 Aug 2009   •   16:01

Un eveniment astronomic care are loc o dată la 15 ani se va petrece marţi. Inelele care înconjoară planeta Saturn vor ?dispărea? pentru trei luni, anunţă site-ul Space.com. De fapt, inelele, a căror lungime măsoară peste 270.000 de kilometri, dar a căror grosime este de mai puţin de 10 metri, se văd de pe Pământ datorită faptului că reflectă lumina Soarelui.

În momentul în care inelele se aliniază cu Soarele, o dată la 15 ani, ?lumina reflectată de acestea este ca o bandă foarte subţire, încât pare că ele pur şi simplu dispar? a explicat un cercetător de la NASA. Acest lucru se întâmplă deoarece ecuatorul lui Saturn aste inclinat faţă de axa planetei la aproximativ 27 de grade, în timpul miscării de revoluţie, care ţine aproximativ 30 de ani, ambele emisfere ale planetei fiind expuse succesiv către soare, ca şi în cazul Pământului. Astfel, o dată la 15 ani, ecuatorul cu inelele sale se aliniază cu Soarele.

Oamenii de ştiinţă numesc acest fenomen echinocţiu, cel de acum marcând venirea primăverii în emisfera nordică a planetei Saturn (aşa cum echinocţiul are loc pe pământ în lunile martie şi septembrie).

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Saturn Soare planeta
Cele mai noi știri
Parteneri
x close