Antena 3 CNN Externe Fenomen grav în Alaska. Râurile au început să capete alte culori și pun sănătatea oamenilor în pericol

Fenomen grav în Alaska. Râurile au început să capete alte culori și pun sănătatea oamenilor în pericol

Un fenomen îngrijorător afectează Alaska. Râurile au început să aibă alte culori, iar acest lucru pune sănătatea oamenilor în pericol, potrivit specialiștilor.

rauri alaska
Fenomen grav în Alaska. Râurile au început să capete alte culori și pun sănătatea oamenilor în pericol Sursa foto: Ken Hill/National Park Service
de Ioana Mircea    |    29 Mai 2024   •   23:35

Râurile din Alaska au devenit portocalii și galbene, devenind tot mai contaminate pe măsură ce permafrostul se topește rapid, eliberând metale grele precum fierul, manganul și arsenicul. Această descoperire este rezultatul unui studiu recent publicat în revista Water Resources Research.

Cercetătorii avertizează că această contaminare poate afecta grav viața acvatică și poate pune în pericol sănătatea umană. De exemplu, expunerea la fier poate provoca stres oxidativ, în timp ce manganul poate fi neurotoxic și poate afecta dezvoltarea organismelor.

În GALERIA FOTO de mai jos puteți vedea mai multe imagini cu râurile din Alaska.

Brett Poulin, profesor de toxicologie a mediului la UC Davis, a explicat că acest fenomen este similar cu cel observat în alte regiuni cu istorie minieră, cum ar fi California și Appalachia. Cu toate acestea, în Alaska, impactul este mai puternic din cauza topirii rapide a permafrostului.

Această problemă nu afectează doar fauna sălbatică, ci poate avea consecințe grave și pentru oameni. Metalele grele se pot acumula în peștii consumați de oameni, ceea ce poate duce la afecțiuni ale sistemului nervos, probleme renale și chiar cancer.

Încălzirea Arcticii se accelerează de patru ori mai rapid decât media globală, conform specialiștilor, ceea ce arată amploarea crizei climatice în această regiune, potrivit edition.cnn.com.

×
Subiecte în articol: fenomen Alaska topirea ghețarilor rauri
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close