Antena 3 CNN Externe O femeie a ajuns la urgențe după ce și-a "uitat" 23 de lentile de contact într-un ochi. Ce a povestit medicul care a tratat-o

O femeie a ajuns la urgențe după ce și-a "uitat" 23 de lentile de contact într-un ochi. Ce a povestit medicul care a tratat-o

Mia Lungu
2 minute de citit Publicat la 20:22 12 Oct 2022 Modificat la 20:22 12 Oct 2022
lentila contact
O femeie a ajuns la urgențe după ce după ce și-a "uitat" 23 de lentile de contact într-un ochi. Ce a povestit medicul care a tratat-o Sursa foto: Profimedia Images

Pacienta a spus că uita în fiecare seară să le dea jos înainte de somn iar a doua zi mai punea încă una.

După ce a fost supusă unei investigații medicale medicul a descoperit o masă verzuie din spatele ochiului femeii, care s-a dovedit a fi o colecție de lentile de contact zilnice vechi.

Lentilele au fost îndepărtate pe rând de către un medic, iar momentul a devenit viral pe rețele sociale.

Medicul a spus că femeia a fost un "pacient de record mondial Guinness" pentru că avea cele mai multe lentile lipite în spatele ochiului pe care medicul le-a văzut vreodată.

Totodată, acesta îi avertizează pe pacienții care poartă lentile "să nu lase lentilele de contact înăuntru peste noapte".

Monica Pop, avertisment pentru cei care folosesc lentile de contact. ”Atenție mare!”

"Probabil nu știu cei ce doresc să poarte lentile de contact (de multe ori total exagerat) ce riscuri de complicații grave pot apărea (pînă la pierderea vederii sau chiar a globului ocular ca entitate anatomica necesitând protezare estetică) dacă folosesc lentile achiziționate de oriunde, fără CERTIFICATE DE GARANȚIE și PERIOADĂ de VALABILITATE înscrisă. Atenție, sunt și firme PIRAT, fără autorizație (din păcate și fără scrupule, nu le pasă dacă fac rău! Și fac), pe care le interesează doar ASPECTUL COMERCIAL, nu și suferințele grave pe care le pot provocă pacienților!

În plus, înainte de prescrierea lentilelor de contact, oftalmologul (și în nici un caz optometristul sau altcineva), trebuie să facă un examen minuțios, complet și teste specifice (de ochi uscat etc.) și o anamneză corectă, pentru a aprecia dacă ochiul respectiv se pretează și poate suporta purtarea de lentile de contact.

Mai trebuie să se știe că pentru un purtător de lentile de contact, cel mai mic simptom (jenă, lăcrimare, durere etc.) trebuie să-l determine să scoată imediat lentila și să meargă urgent la o cameră de gardă de specialitate (la noi sau la Spitalul Universitar unde există serviciu de oftalmologie de urgență permanent, cu medici de gardă ca și la noi, sau la orice serviciu de oftalmologie apropiat, pentru pacienții din provincie)!

Atenție și la igiena locală (ochi, mâini), e deosebit de importantă și la contactul cu pacienți cu conjunctivite (ochi roșii, secreții conjunctivale etc.).

Pentru prescripție programați-vă doar la medici serioși și bine pregătiți (eventual cu supraspecializare în contactologie), pentru care nu latura materială, ci sănătatea pacientului, primează! SE ȘTIU, în general! Îmi pare rău că mai sunt și medici altfel, din păcate, ca în toate meseriile! Doar că, la noi, miza e mult mai importantă!

Deci, ATENȚIE :

-DACĂ SUNT cu adevărat NECESARE lentilele de contact și dacă structura ochilor dumneavoastră PERMITE folosirea lor
-CINE, CUM și pentru ce le prescrie
-DE UNDE LE CUMPĂRAȚI
-CUM LE FOLOSIȚI”, a spus Monica Pop

×
x close