Antena 3 CNN Externe O femeie a pierdut sarcina, după medicii au confundat-o cu o pacientă care voia să facă avort

O femeie a pierdut sarcina, după medicii au confundat-o cu o pacientă care voia să facă avort

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 13:52 01 Apr 2024 Modificat la 13:52 01 Apr 2024
femeie pierdut sarcina medicii confundat pacienta avort
O femeie a pierdut sarcina după medicii au confundat-o cu o pacientă care voia să facă avort Sursa foto: Getty Images

După o încurcătură gravă între pacienți la un spital din Praga, o femeie a ajuns să facă un avort nedorit fără consimțământul sau cunoștința viitoarei mame, medicii dând vina pe "bariera lingvistică" pentru această greșeală, scrie dailymail.co.uk, citat de Adevărul.ro.

Eroarea a avut loc pe 25 martie la Spitalul Universitar Bulovka, după ce o femeie în luna a patra de sarcină a participat la ceea ce credea că va fi un control de rutină.

Din cauza unei încurcături care a trecut neobservată de asistentele, medicii, ginecologul și anestezistul implicați, femeia a fost supusă unei anestezii care era destinată unui alt pacient, care era, de asemenea, străin. Femeia însărcinată sănătoasă a fost supusă apoi unui chiuretaj, un tip de operație la nivelul uterului și o metodă de avort, care era programat pentru cealaltă pacientă.

În urma acestei proceduri devastatoare, femeia a pierdut sarcina.

Un expert în sănătate a declarat presei locale că, pe lângă neglijența gravă a personalului, o barieră lingvistică a dus probabil la acest incident tragic.

Într-un interviu acordat presei cehe, Seznam Zpravy, ginecologul și vicepreședintele Camerei Medicale Cehe, Jan Přáda, a declarat: "O pacientă vorbitoare de limba cehă s-ar opune probabil în mod activ faptului că va fi supusă unei proceduri pe care nu o înțelege".

În prezent, nu se știe în ce limbă au vorbit cadrele medicale atunci când au comunicat cu pacientele afectate.

"Procedura chirurgicală a fost inițiată pe pacientul identificat incorect"

”Scopul trebuie să fie acela de a face o analiză de fond, de a identifica cauzele și de a stabili un proces astfel încât acest lucru să nu se mai întâmple niciodată”, a declarat David Marx, președintele Societății Cehe pentru Calitate în Sănătate, pentru agenția de presă.

”Conform constatărilor de până acum, ca urmare a unei încălcări grave a reglementărilor interne din partea angajaților în cauză, procedura chirurgicală a fost inițiată pe pacientul identificat incorect”, a declarat pentru CNN Prima News purtătoarea de cuvânt a Bulovka, Eva Stolejda Libigerova.

Personalul responsabil de confuzie a fost suspendat, iar spitalul investighează incidentul.

”Dacă în cadrul anchetei interne în curs de desfășurare vor fi dezvăluite încălcări ale procedurilor de lucru obligatorii, anumite persoane vor fi trase la răspundere personal”, a adăugat purtătoarea de cuvânt.

”A fost o eroare umană impardonabilă"

Ministerul Sănătății a fost imediat notificat de către șeful clinicii de ginecologie și obstetrică a spitalului Bulovka despre ceea ce un purtător de cuvânt al ministerului a numit un ”incident nedorit”.

 ”Ministerul Sănătății își exprimă regretul profund față de pacientă și întreaga familie”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Ondřej Jakob.

”A fost o eroare umană impardonabilă, iar cei vinovați au fost îndepărtați de la serviciu pentru moment".

El a precizat că spitalul va informa biroul cu privire la măsurile ulterioare care urmează să fie luate împotriva angajaților care au făcut greșelile și va aborda situația.

Jakob a mai declarat că spitalul și-a cerut scuze pacientei și familiei acesteia și este gata să ofere despăgubiri. Potrivit Radio Praga International, poliția a declarat sâmbătă că tratează cazul ca pe un caz de vătămare corporală.

În Republica Cehă, avortul poate fi practicat în mod legal din orice motiv până la 12 săptămâni, până la 24 de săptămâni din motive medicale și în orice moment al sarcinii în caz de anomalie a fătului.

Această decizie vine după ce un medic din Coreea de Sud a efectuat un avort pe o femeie greșită, în 2019, după ce nu a reușit să îi verifice identitatea.

Femeia era însărcinată în șase săptămâni când a mers la clinică pentru a primi ceea ce se credea a fi suplimente nutritive.

Dar atât medicul, cât și o asistentă - niciunul dintre ei nu a fost identificat la momentul respectiv - nu au verificat cine era, administrându-i anestezicul înainte de a efectua avortul.

×
x close