Autoritățile din Germania au precizat că au repatriat opt femei și 23 de copii dintr-o tabără din nordul Siriei, transmite BBC.
Operațiunea s-a desfășurat în comun cu Danemarca. Acest stat a repatriat, la rândul său, trei femei și 14 copii.
Sursa citată menționează în context că sute de europeni plecați să lupte alături de ISIS se află în prezent în centre de detenție controlate de kurzi pe teritoriul sirian (foto interior).
Ministrul german de externe Heiko Maas a spus că femeile și copiii au sosit miercuri la Frankfurt. Potrivit ministrului, femeile sunt plasate în detenție și riscă să fie puse sub acuzare.
Maas s-a declarat "fericit" că repatriații ajuns în Germania dar a arătat că femeile vor trebui să răspundă pentru faptele lor.
"Copiii nu sunt răspunzători pentru situația în care se află și au în special nevoie de protecție", a estimat ministrul.
Taberele din Siria, refugiu temporar pentru văduvele și copiii jihadiștilor
Multe dintre femeile europene din taberele amplasate în Siria sunt suspectate că au fost "soții ISIS" iar copiii lor au fost concepuți cu combatanți sau simpatizanți ai jihadiștilor, arată BBC.
Organizațiile pentru drepturile omului au cerut guvernelor să își repatrieze cetățenii din aceste tabere, argumentând că, în caz contrar, respectivii sunt expuși riscului de radicalizare și bolilor.
În decembrie anul trecut, Germania și Finldanda au repatriat cinci femei și 18 copii din Siria iar Belgia a adus pe teritoriul național șase mame și 10 copii în luna iulie.
Cele mai multe guverne europene iau în calcul repatrierile de la caz la caz însă unele state sunt reticente, invocând motive de securitate.
Unul dintre cele mai cunoscute cazuri este al Shamimei Begum, fostă elevă britanică, plecată să se alăture ISIS în 2015 și căreia, ulterior, guvernul de la Londra i-a retras cetățenia tocmai din motive de securitate.
Begum a acordat, recent, presei britanice un interviu dintr-o tabără din Siria.
Shamima Begum, "mireasa ISIS" care imploră a doua șansă, nu-i trădează pe jihadiști
Shamima Begum, tânăra care în urmă cu mai bine de șase ani a părăsit Anglia și s-a dus în Siria să se alăture jihadiștilor ISIS, a stabilit "linia roșie" pe care nu o va depăși cu niciun preț, relatează presa de la Londra.
Begum, fiica unor imigranți din Bangladesh, a rămas fără cetățenie britanică în februarie 2019, printr-o decizie a guvernului de la Londra.
Ea a cerut în instanță să-i fie permisă revenirea în țară pentru a putea contesta revocarea cetățeniei și a primit verdict favorabil la Curtea de Apel, însă Curtea Supremă din Regatul Unit a revocat această din urmă decizie, astfel că Begum nu se poate întoarce, deocamdată, în Anglia.
Mireasa ISIS, interviuri în cascadă în presa britanică
Femeia în vârstă de 22 de ani a acordat recent un interviu online pentru programul ITV "Good Morning Britain" în care a susținut că "se urăște pentru ce a făcut" și că dorește "o a doua șansă".
Mai mult, ea s-a oferit ajute în lupta împotriva terorismului dacă i se permite revenirea în Marea Britanie.
Begum, care se află în prezent într-o tabără de refugiați din Siria, a susținut că este victimă, și nu terorist.
Într-un alt interviu, pentru BBC, tânăra a spus că urăște ISIS pentru că "distruge viețile oamenilor" și că îi mulțumește lui Dumnezeu că a scăpat din "acel iad".
În pofida regretelor exprimate în mass-media, fosta "mireasă ISIS", care s-a căsătorit cu un jihadist după ce s-a alăturat grupării teroriste, se arată inflexibilă când vine vorba de anumiți membri ai Statului Islamic.
Mai exact, când vine vorba de britanicii care s-au alăturat ISIS.
Linia roșie pentru "mireasa ISIS": jihadiștii britanici
O sursă din anturajul Shamimei Begum a declarat tabloidului The Sun:
"Toată discuția (referitoare la ajutorul anti-terorist propus de Begum, n.r.) a fost despre a contribui la de-radicalizarea adolescenților, despre a-i opri să meargă pe urmele ei. Dar (Begum) a arătat foarte clar că nu îi va numi pe britanicii din ISIS pe care i-a întâlnit în Siria. Unii au supraviețuit și informațiile referitoare la aceștia sunt destul de inconsistente, astfel că ajutorul ei ar fi neprețuit. Însă pentru ea asta este o linie roșie. Nu i-ar îmbunătăți șansele".
Sajid Javid, ministrul sănătății din Marea Britanie și ministru de interne în 2019, când Begum a rămas fără cetățenie, a ironizat, recent, susținerile tinerei, care a pretins că în anii petrecuți în ISIS a fost doar "soție și mamă".
Javid și-a apărat decizia de revocare a cetățeniei, spunând: "Dacă știați ce știam eu, nu am nicio îndoială că ați fi luat aceeași decizie. N-am să intru în detaliile acestui caz, dar cu siguranță n-ați văzut ce am văzut eu."
Presa britanică: Serviciile de informații cred că Begum a făcut parte din "Poliția morală" ISIS
Potrivit Daily Mail, agențiile britanice de informații cred că Shamima Begum, departe de a fi doar o "femeie casnică" în sânul ISIS, ar fi făcut parte din temuta "Poliție morală" a jihadiștilor.
Ea ar fi fost văzută purtând un automat Kalașnikov și asistându-i pe atentatorii sinucigași la echiparea cu veste explozive.
În interviul pentru ITV citat de Daily Mail, Begum a mai pretins că nu știa că "ISIS este un cult al morții" atunci când a intrat în rândurile sale.
Tânăra i-a făcut, în cadrul interviului, o ofertă surprinzătoare prim-ministrului britanic Boris Johnson.
"În mod evident, vă confruntați cu extremismul și cu terorismul în țara dumneavoastră. Vă pot ajuta foarte mult în acest domeniu, pentru că, evident, nu știți ce faceți. Vreau ca britanicii să mă perceapă drept un bun ce poate fi valorificat, nu drept o amenințare", a declarat ea.