Steinbach a recunoscut că este extrem de dificil de urmărit fiecare cetăţean american care ar putea călători în străinătate pentru a se alătura unei grupări teroriste precum Statul Islamic.
"Sunt îngrijorat în legătură cu persoanele despre care nu ştim că pleacă", a declarat el. "Ştim ceea ce ştim. Dar există un număr mai mare decât acesta şi pe care nu îl cunoaştem", a adăugat el. Steinbach susţine că agenţiile de informaţii şi de securitate americane nu urmăresc persoanele care pleacă din Statele Unite în vacanţă în Europa. "Odată ce ajungi în Europa, poţi să ajungi cu uşurinţă în Turcia şi de acolo în Siria", a explicat el.
Întrebat dacă există celule SI în Statele Unite, Steinbach a declarat "că există indivizi care au ţinut legătura cu grupări precum SI, care vor să desfăşoare un atac", iar aceste persoane trăiesc în Statele Unite acum, dar, afirmă el, termenul "celule latente" este prea simplist pentru că ameninţarea este mult mai complicată şi difuză.
În Statele Unite, FBI a văzut copii în vârstă de 15 ani recrutaţi de SI şi Steinbach a declarat că "nu poate spune cu o siguranţă de 100 la sută că persoane de această vârstă nu au ajuns acolo". În unele cazuri, părinţii chiar îşi încurajează copiii să se alăture grupărilor teroriste, explică el.
"Sunt persoane inspirate de mesajul grupărilor teroriste şi îşi încurajează membrii familiei, inclusiv copiii, să urmeze această cale", a afirmat el, adăugând că în aceste cazuri, FBI trage la răspundere părinţii.