Antena 3 CNN Externe Revolte armate în toate statele americane în ultimele zile de mandat ale lui Donald Trump! Un raport FBI dezvăluie complotul

Revolte armate în toate statele americane în ultimele zile de mandat ale lui Donald Trump! Un raport FBI dezvăluie complotul

Adrian Iclozan
2 minute de citit Publicat la 23:45 11 Ian 2021 Modificat la 23:45 11 Ian 2021
o_1erpkhndu51r1jgpv5djuu8c4b.jpg

Începând din această sătămână şi până în Ziua Inaugurării, pe 20 ianuarie, când preşedintele ales pe 3 noiembrie şi confirmat de Congres, Joe Biden, ar urma să îşi ia în primire mandatul, sunt planificate proteste armate care vizează sediile legislative din toate cele 50 de state ale SUA, inclusiv Capitoliul din Washington, susţine documentul FBI, citat de ABC News.

În plus, FBI a intrat recent în posesia unor informaţii referitoare la un grup care indeamnă la luarea cu asalt a sediilor tribunalelor şi clădirilor administrative statale, locale şi federale în eventualitatea în care preşedintele exerciţiu Donald Trump este înlăturat din funcţie înainte de Ziua Inaugurării. 

FBI: Un grup armat cunoscut poliţiei federale vine la Washington pe 16 ianuarie

Conform sursei citate, grupul îşi propune să atace clădirile guvernamentale din fiecare stat în ziua în care Joe Biden îşi începe mandatul, indiferent dacă respectivele clădiri se află în state care i-au dat votul lui Biden sau actualului preşedinte.

"FBI a primit informaţii despre un grup armat cunoscut, care intenţionează să vină la Wasington, DC în data de 16 ianuarie. Membrii grupului au avertizat că, în cazul în care Congresul încearcă să îl îndepărteze pe preşedinte din funcţie în virtutea Amendamentului 25 din Constituţie, se va declanşa o revoltă uriaşă", precizează documentul poliţiei federale. 

Oficialii forţelor de ordine federale au notificat agenţiile poliţieneşti să întărească protecţia instituţiilor de stat în întreaga ţară, în urma revoltei desfăşurate săptămâna trecută la Capitol Hill, când numeroşi suporteri ai lui Donald Trump, incitaţi de refuzul acestuia de a-şi accepta înfrângerea în alegeri, au spart barierele de securitate şi au pătruns în clădirea Congresului american, provocând distrugeri.

Revolta s-a soldat cu 5 morţi, între care un poliţist, şi zeci de arestări.

Democraţii luptă pe două planuri cu Trump: demitere şi punere sub acuzare

Luni, democraţii, care controlează Camera Reprezentanţilor şi care vor prelua, curând, controlul Senatului, au continuat demersurile împotriva lui Donald Trump pe două planuri: au depus o rezoluţie prin care li se cere vicepreşedintelui Mike Pence şi membrilor cabinetului să-l înlăture din funcţie pe Trump, în baza celui de-al 25-lea Amendament, pentru incapacitatea de a-şi îndeplinii atribuţiile.

Camera şi-a suspendat şedinţa şi se va reuni ulterior pentru vot după ce împotriva rezoluţiei a fost ridicată o obiecţie de către un congresman republican.

Într-un al doilea plan de acţiune, democraţii din Camera Reprezentanţilor au iniţiat un text de punere sub acuzare, în vederea demiterii, a lui Donald Trump, pentru "incitare la insurecţie".

Textul susţine că Donald Trump "a făcut dovada că va rămâne o ameninţare la adresa securităţii naţionale, a democraţiei şi a Constituţiei americane dacă i se îngăduie să îşi păstreze funcţia" şi că acesta "s-a comportat într-o manieră complet incompatibilă cu regulile guvernării şi cu statul de drept".

O decizie în favoarea vinovăţiei lui Trump necesită o majoritate de 2/3 din numărul senatorilor, ceea ce, în contextul dat, este posibilă doar teoretic. În urma acestui demers rămâne, însă, declanşarea procedurii de punere sub acuzare a lui Donald Trump de două ori în decursul unui mandat, prima astfel de acţiune fiind iniţiată în Cameră în decembrie 2019 şi respinsă de Senat în februarie 2020.

Niciun alt preşedinte american nu a fost supus de două ori acestei proceduri.

×
x close