Antena 3 CNN Externe FBI caută 5 agenți ai serviciilor militare ruse, acuzați de SUA pentru atacuri cibernetice masive asupra Ucrainei și țărilor NATO

FBI caută 5 agenți ai serviciilor militare ruse, acuzați de SUA pentru atacuri cibernetice masive asupra Ucrainei și țărilor NATO

agenti rusi cautati fbi
Rechizitoriul îi vizează pe aceşti cinci agenţi ai GRU, precum şi pe un civil rus. Sursă foto: fbi.gov
de Andreea Ştefan    |    06 Sep 2024   •   07:52

Autorităţile judiciare americane au anunţat joi acuzaţii împotriva a cinci agenţi ai serviciilor militare ruse pentru presupusa lor implicare într-un atac cibernetic care a vizat site-uri guvernamentale din Ucraina, în pregătirea pentru invadarea acestei ţări în 2022, relatează AFP.

Rechizitoriul îi vizează pe aceşti cinci agenţi ai GRU, serviciul rus de informaţii militare, precum şi pe un civil rus prezentat ca un hacker în vârstă de 22 de ani, Amine Timovici Stigal, deja inculpat în iunie.

Aceste şase persoane „sunt responsabile pentru seria de atacuri informatice distructive denumite în mod obişnuit Whispergate", a declarat, în cursul unei conferinţe de presă, la Baltimore, procurorul general adjunct Matthew Olsen de la Divizia de Securitate Nationala a DoJ (Departamentul de Justiţie).

Acest atac masiv a vizat în special „infrastructurile civile şi sistemele informatice ucrainene fără nicio legatură cu armata sau apărarea naţională", a adăugat el. Acuzaţii „nu şi-au limitat activităţile la Ucraina", a subliniat Olsen, potrivit Agerpres.

„Apoi au vizat sisteme informatice din alte ţări care sprijină Ucraina în lupta sa pentru supravieţuire", în total „26 de parteneri NATO, inclusiv Statele Unite", a precizat oficialul american.

Departamentul de Stat al SUA oferă o recompensă de până la 10 milioane de dolari pentru informaţii care conduc la arestarea fiecăruia dintre acuzaţi.

Aceste acuzaţii survin la o zi după ce autorităţile americane au anunţat o serie de măsuri, inclusiv urmăriri penale şi sancţiuni, ca reacţie la încercări de amestec în alegerile din Statele Unite care sunt atribuite Rusiei.

×
Subiecte în articol: atac cibernetic SUA Rusia NATO Ucraina
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close