În urmă cu două săptămâni, FBI a contactat compania cu sediul în California și a cerut ajutor să decripteze un dispozitiv iPhone. Apple a refuzat, conform Guardian.
Cererea a căpătat o altă greutate la 16 februarie, când un judecător american a permis accesul FBI la conținutul criptat al iPhone-ului folosit de unul dintre atacatorii masacrului de la San Bernardino, soldat cu 14 morți. Apple a refuzat din nou.
Disputa este acum la nivel de principiu. Autoritățile și companiile din industria de înaltă tehnologie încearcă să ajungă la un consens și să concluzioneze dacă siguranța națională poate dicta cum activează companiile din Silicon Valley.
Situația este complicată, în condițiile în care Apple este protejată de legea referitoare la libera exprimare. CEO-ul Apple, Tim Cook, a explicat, într-un comunicat adresat tuturor deținătorilor de dispozitive Apple: “Nu avem nici cea mai mică simpatie pentru teroriști. Dar acum, Guvernul american a cerut ceva ce noi nu avem și considerăm că este prea periculos să construim. Ne-au cerut să facem o <ușă de rezervă> pentru iPhone.”