Antena 3 CNN Externe FBI a găsit scrisoarea lăsată de bărbatul care a încercat să-l asasineze pe Trump. Care era planul său

FBI a găsit scrisoarea lăsată de bărbatul care a încercat să-l asasineze pe Trump. Care era planul său

tentativa asasinat donald trump
Poliția americană l-a reținut pe Ryan Wesley Routh (stânga), suspect în presupusa tentativă de asasinat asupra lui Donald Trump. Sursă foto: Profimedia Images
de Andreea Ştefan    |    23 Sep 2024   •   17:45

Bărbatul despre care autoritățile spun că a stat cu o pușcă în copacii în care Donald Trump juca golf la începutul acestei luni în West Palm Beach, Florida, a scris anterior o scrisoare în care afirma că „aceasta a fost o tentativă de asasinat asupra lui Donald Trump”, potrivit unui nou dosar al procurorilor federali, notează CNN.

Un martor le-a spus anchetatorilor că Ryan Wesley Routh lăsase o cutie la domiciliul său cu câteva luni înainte, care „conținea muniție, o țeavă metalică, diverse materiale de construcție, unelte, patru telefoane și diverse scrisori”. După ce a aflat de aparenta tentativă de asasinat, martorul a deschis cutia, potrivit dosarului.

O scrisoare, adresată „Întregii lumi”, spunea: „Aceasta a fost o tentativă de asasinat asupra lui Donald Trump, dar v-am dezamăgit. Am făcut tot ce mi-a stat în putință și am dat tot ce am putut. Acum depinde de voi să terminați treaba; și voi oferi 150.000 de dolari celui care poate termina treaba”.

Trump „a încheiat relațiile cu Iranul ca un copil și acum Orientul Mijlociu s-a destrămat”, se spune în scrisoare.

Routh, în vârstă de 58 de ani, a fost acuzat de două infracțiuni cu arme de foc săptămâna trecută, după ce ar fi fugit de la Trump International Golf Course. Acuzații mai grave ar putea fi aduse în acest caz pe măsură ce ancheta continuă.

El va apărea luni în instanță pentru o audiere în vederea reținerii.

Procurorii susțin că un agent al Secret Service a tras asupra lui Routh după ce a observat o pușcă ieșind din copaci cu câteva găuri înainte de locul unde Trump juca golf pe 15 septembrie și că Routh a fost văzut de un martor fugind de la fața locului și plecând cu mașina.

Conform plângerii depuse împotriva lui Routh, datele de pe telefonul mobil arată că acesta ar fi stat la pândă timp de aproape 12 ore pe terenul de golf. Acesta a fost arestat după ce forțele de ordine i-au reperat mașina circulând pe o autostradă din apropiere.

Asasinul avea o listă de locații ale lui Trump; a căutat cum să ajungă în Mexic

Procurorii spun că Routh s-a aflat în zona terenului de golf al lui Trump și a reședinței Mar-a-Lago a fostului președinte în mai multe zile în luna dinaintea arestării sale și avea pe unul dintre telefoanele sale o căutare pe Google despre cum să călătorească din Florida în Mexic.

De asemenea, Routh avea o listă scrisă de mână cu datele și locurile în care Trump a apărut sau era așteptat să apară în perioada premergătoare alegerilor prezidențiale din 2024.

Procurorii au scris că Routh a călătorit în West Palm Beach din Carolina de Nord pe 14 august. Datele telefonului mobil îl arată în apropierea reședinței Mar-a-Lago a lui Trump și a terenului de golf „în mai multe zile și de mai multe ori” între 18 august și 15 septembrie, ziua în care a fost arestat, spun procurorii.

În timp ce percheziționau mașina lui Routh, agenții au găsit șase telefoane mobile, dintre care unul includea „o căutare pe Google a modului de a călători din Palm Beach County în Mexic”.

„Agenții au găsit, de asemenea, 12 perechi de mănuși; un permis de conducere din Hawaii pe numele inculpatului; un pașaport pe numele inculpatului”, se arată în dosar.

Trecutul recent al lui Routh a inclus un stagiu în Ucraina, unde a încercat fără succes să fie recrutat pentru a lupta împotriva Rusiei, precum și o perioadă în Hawaii, lucrând în construcții.

În postările online, axate frecvent pe politica americană și evenimentele globale, Routh a declarat că a votat pentru Trump în 2016, dar că președintele a devenit o dezamăgire, adăugând că „voi fi bucuros când vei pleca”.

Routh, într-o carte autopublicată, a mai spus țării Iran: „Sunteți liberi să îl asasinați pe Trump”.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close