Departamentul american de justiţie acuză FBI că a invocat unele crize pentru a obţine detalii a peste 2000 de apeluri telefonice. Washington Post scrie că departamentul pregăteşte un raport în care arată că FBI a încălcat în mod repetat legea prin invocarea de urgenţe teroriste ce nu existau pentru a obţine înregistrările a peste 2000 de apeluri pe o perioadă de patru ani, începând cu 2002, aici incluzând şi cele ale unor jurnalişti de la ziarele americane.
De asemenea, Biroul a emis autorizaţii pentru confiscarea de date după producerea faptelor, pentru a putea justifica astfel percheziţiile fără mandat.
Washington Post scrie că emailuri aflate în posesia ziarului demonstrează cum oficiali în contraterorism din FBI au încălcat reglementări menite a proteja libertăţile civile.
Consilierul general al FBI, Valerie Caproni, declara pentru Washington Post că agenţia a încălcat legile privind intimitatea prin inventarea de ameninţări teroriste non-existente pentru a justifica colectarea de date privind apelurile.
Caproni declara că emiterea de autorizaţii ale FBI după producerea faptei era "bine intenţionată, dar nu bine gândită" şi era menită a oferi companiilor de telefonie o acoperire legală pentru că a înmânat datele.
După atacurile din 11 septembrie, Patriot Act a extins enorm capacitatea guvernului de a monitoriza cetăţenii, inclusiv acces mărit la apelurile lor telefonice cu aprobarea unor oficial de rang inferior, dar autorizaţia trebuia să fie legată de un dosar de terorism în curs de anchetă.
Printre cei monitorizaţi s-au numărat jurnalişti de la Washington Post şi New York Times, care ulterior au primit scuze de la FBI .
Antena3.ro