Antena 3 CNN Externe Fatah şi Hamas îşi dispută locurile din guvern

Fatah şi Hamas îşi dispută locurile din guvern

Fatah şi Hamas îşi dispută locurile din guvern
15 Feb 2007   •   14:40

Palestinienii s-au înţeles la Mecca, dar se ceartă... acasă. Acordul istoric semnat între grupările politice rivale Fatah şi Hamas, săptămâna trecută, este urmat însă de un dezacord asupra numărului de posturi care revin fiecăruia în noul guvern de uniune naţională. Preşedintele Mahmoud Abbas a decis de altfel să-şi amâne discursul naţional, până la clarificarea situaţiei. Formaţiunea Fatah a lui lui Mahmmoud Abbas, şi Hamas-ul premierului Ismail Haniye, au căzut de acord asupra formării unui guvern de uniune naţională, pentru a pune capăt confruntărilor sângeroase care au măcinat teritoriile palestiniene în ultimele luni.

Confruntările între cele două facţiuni au provocat moartea a 90 de palestinieni, din decembrie şi până acum. Preşedintele, care a salutat acordul de la Mecca de joia trecutã, ar fi dorit sã se adreseze joi naţiunii, înaintea unei întâlniri cu premierul, în Gaza. Întrevederea va avea loc, dar discursul a fost amânat. Oficialii palestinieni susţin că Hamas a pus noi condiţii. Hamas, care a format singur guvernul în urma alegerilor de anul trecut, nu vrea să-şi dizolve forţa de securitate abia constituită.

Acordul privind împărţirea puterii, a fost semnat săptămâna trecută la Mecca, în Arabia Saudită, dar presa nu a aflat încă toate detaliile înţelegerii. Hamas a fost de acord să respecte ultimele acorduri palestiniene, prin care se recunoaşte statul Israel. Uniunea Europeană, SUA şi Rusia menţin însă în continuare boicotul financiar, impus după ce Hamas a câştigat alegerile legislative, în ianuarie 2006.

Antena 3

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close