Disputa cu privire la rolulu Israelului în Orientul Mijlociu a ieşit la iveală în momentul în care Fatah, fracţiunea dominantă din politica palestiniană, se pregăteşte să ţină primul congres de la întâlnirea din exil, în 1989.
Membrii din exil adunaţi în Cisiordania, la Betleem, au cerut o poziţie dura contra Israelului, în vreme ce activiştii din teritoriile palestiniene au încercat să folosească întâlnirea ca rampă de lansare pentru o abordare mai moderată a discuţiilor de pace. Recuperarea pământului şi a bunurilor pierdute în războiul din 1948 ? cunoscut ca Nakba sau catastrofa? este aproape o obsesie pentru cei aflaţi în exil, dar are o prioritatea scăzută la localnici.
"Normalizarea relaţiilor Israelului cu statele arabe înainte ca ocupaţia să se încheie în zonele palestiniene este ultimul lucru pe care ar trebui să îl trăiască palestinienii", declara Abu El-Izz Dajani, fost ambasador Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei şi care candidează pentru un post în conducerea Fatah. "Este periculos precum Nakba, periculos precum ocuparea din 1967 a Cisiordaniei şi Ierusalimului."
Obama ceruse statele arabe moderate să normalizeze relaţiile cu Israel ca gest de bunăvoinţă pentru a convinge acest stat să îngheţe colonizarea în Cisiordania.
Un proiect de platformă de 41 de pagini al Fatah subliniază nevoia unui mandat detaliat de negocieri. Proiectul face din îngheţarea construirii de aşezări evreieşti precondiţie pentru discuţii şi se subliniază că scopul este un stat palestinian în Cisiordania, Gaza şi Ierusalimul de Est - teritorii capturate de Israel în 1967. Se respinge ideea unui stat provizoriu sau ca pas intermediar şi se arată că negocierile ar trebui să aibă un calendar.
Paltforma Fatah respinge cererea israeliană ca palestinienii să recunoscă Israel ca stat evreu. Mahmoud Abbas, preşedintele Fatah , declara că depinde de Israel cum vrea să se definească.
Congresul de trei zile cu 2000 de delegaţi va debuta marţi.
Antena3.ro