Antena 3 CNN Externe O fată cu pancartă anti-război, luată de poliție în centrul Moscovei | Unii participanți la mega-mitingul lui Putin spun că au fost forțați

O fată cu pancartă anti-război, luată de poliție în centrul Moscovei | Unii participanți la mega-mitingul lui Putin spun că au fost forțați

Adrian Iclozan
2 minute de citit Publicat la 19:44 18 Mar 2022 Modificat la 13:34 19 Mar 2022
protest solitar Moscova
Sursa foto: Twitter @Nexta_tv

Fata din imaginile distribuite de Nexta a protestat, singură, în piața Manezhnaya (Manejna) din centrul Moscovei, în timp ce pe stadionul Luzhniki (Lujniki) avea loc un miting la care, conform presei ruse controlate de stat, au participat circa 200.000 de oameni pentru a celebra anexarea peninsulei Crimeea, acum opt ani.

Este mitingul la care Vladimir Putin a vorbit despre "genocidul" din Donbas și le-a explicat rușilor cât de important este ca "operațiunea militară specială" din Ucraina să-și atingă obiectivele.

Transmisia televizată a discursului lui Putin a fost la un moment dat întreruptă, dar vigilenta administrație prezidențială rusă a găsit repede vinovatul: un server care a făcut pană, nefiind clar, până la ora transmiterii acestei știri, dacă aparatul va fi amendat, încarcerat sau dat la casare.

Fata cu pancarta, în centrul Moscovei: "Sunt aici pentru viitorul vostru și al Ucrainei"

"Voi fi amendată cu 50.000 de ruble pentru acest protest. Stau aici pentru viitorul vostru și al Ucrainei. Oamenilor, nu fiți indiferenți. Chiar acum, mor copii în Ucraina iar mamele ruse își pierd fiii. Nu trebuie să fie așa", este mesajul afișat de tânără cu pancartă la protestul ei solitar.

Imaginile difuzate de Nexta mai arată cum doi agenți de poliție se îndreaptă spre fata cu pancarta, o flanchează și o conduc afară din piață, într-o direcție neprecizată.

Nexta nu precizează identitatea sa și nici cum s-a sfârșit curajosul său demers, însă presa internațională  a relatat despre înăsprirea pedepselor pentru cei care distribuie ceea ce autoritățile consideră a fi "informații false" despre armata rusă.

În paralel, corespondentul BBC Will Vernon relatează cele spuse de mai mulți participanți la mitingul unde Vladimir Putin a glorificat invazia Ucrainei, la opt ani după anexarea Crimeei.

"Mulți spun că lucrează la stat - de exemplu, ca profesori - și că angajatorii au făcut presiuni asupra lor, pentru a-i determina să se ducă la miting (...) În comparație cu mitingurile opoziției, mulți participanți nu vor să vorbească sau să fie filmați. Unii și-au acoperit fețele și capetele când le-am spus că suntem jurnaliști. Unii păreau deranjați sau rușinați să se afle acolo (...) Studenții ne-au spus că li s-a dat o zi liberă de la cursuri, cu condiția să se ducă la 'un concert' iar unii nu știau că evenimentul era parțial dedicat susținerii intervenției militare în Ucraina", a scris Vernon pe contul său de Twitter.

×
x close