Antena 3 CNN Externe Fâşia Gaza. Incursiunea israelienilor a provocat moartea unei fetiţe

Fâşia Gaza. Incursiunea israelienilor a provocat moartea unei fetiţe

Fâşia Gaza. Incursiunea israelienilor a provocat moartea unei fetiţe
05 Mar 2008   •   09:59

O fetiţă palestiniană de o lună şi-a pierdut viaţa, marţi seară, în urma unei noi incursiuni a armatei israeliene în Fâşia Gaza. Cel puţin zece palestinieni au fost răniţi. Sângerosul incident a umbrit vizita în regiune a secretarului de stat american Condoleezza Rice, care făcuse apel la reluarea negocierilor între Israel şi palestinieni. Trupele israeliene, susţinute de tancuri, au pătruns, marţi seară, în sudul Fâşiei Gaza, pentru a captura un lider al mişcării radicale Jihadul Islamic.

Acesta a reuşit să scape, dar fiul său a fost arestat şi dus în Israel, împreună cu alte două persoane. Militarii israelieni s-au retras după câteva ore. Armata susţine că "nu este la curent" cu uciderea copilului palestinian. Operaţiunea a avut loc la câteva ore după ce secretarul de stat Condoleezza Rice îl îndemnase pe preşedintele palestinian Mahmoud Abbas să reia convorbirile cu Israelul.

Abbas a suspendat negocierile în semn de protest faţă de ofensiva israeliană care s-a soldat cu peste 120 de victime la Gaza, săptămâna trecută. Preşedintele palestinian nu a dat un răspuns clar la apelul doamnei Rice.

În Israel, în unul dintre cele mai mari oraşe cu populaţie arabă, mii de persoane au protestat faţă de atacurile împotriva palestinienilor din Gaza. Manifestaţii împotriva atacurilor israeliene au mai avut loc ieri în Iran, dar şi la Bruxelles. Preşedintele George Bush şi-a reafirmat speranţa că un acord de pace ar putea fi semnat chiar în acest an.

Dar ostilitatea palestinienilor faţă de Statele Unite ar putea creşte după dezvăluirile revistei americane Vanity Fair. Publicaţia scrie că, după alegerile din 2006, câştigate de islamiştii din Hamas, Administraţia Bush a înarmat, în secret, gruparea rivală Fatah, a preşedintelui Abbas.

Planul american a eşuat, deoarece, în urma luptelor sângeroase dintre cele două forţe, Hamas a preluat controlul total asupra Fâşiei Gaza.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close