Fostul preşedinte egiptean, Hosni Mubarak, este ţinut în viaţă doar cu ajutorul aparatelor, a anunţat agenţia oficială de presă. Ştirea a fost, însă, dezminţită atât de conducerea militară de la Cairo cât şi de surse medicale, care precizează că Mubarak este în comă iar eforturile de a-l readuce la viaţă continuă.
Starea lui s-a agravat în timp ce manifestanţii au umplut din nou piaţa Tahrir, pentru a protesta faţă de intenţia militarilor de a rămâne la putere.
La Cairo a domnit, ieri seară, confuzia cu privire la starea sănătăţii lui Hosni Mubarak, transferat din închisoare într-un spital, după ce suferise un stop cardiac. Agenţia de presă Mena a anunţat că fostul preşedinte se afla în moarte clinică. Ştirea a fost confirmată de o sursă din spital, dar dezminţită, imediat, de doi generali din Consiliul Militar Suprem şi de alte surse din serviciile de securitate.
Potrivit acestora, starea lui Mubarak este într-adevăr critică, dar nu poate fi încă definită drept "moarte clinică". Evoluţiile au fost urmărite cu atenţie de protestatarii din piaţa Tahrir.
Oricare ar fi starea lui Mubarak, tensiunea politică din Egipt a crescut din nou după ce Consiliul Militar Suprem a dizolvat parlamentul ales cu câteva luni în urmă. Alegerile legislative au fost invalidate de justiţie, pe motiv că ar fi fost neconstituţionale. Până la un nou scrutin, puterea legislativă rămâne în mâinile militarilor.
Alegerile prezidenţiale, încheiate săptămâna trecută, rămân valabile, dar viitorul şef al statului nu va putea lua nicio decizie fără acordul generalilor. Rezultatul alegerilor nu a fost încă anunţat iar victoria este revendicată de ambii candidaţi - un lider al Fraţilor Musulmani şi un fost premier al lui Mubarak, susţinut de armată.
Dar ultimele decizii ale militarilor au readus mulţimea în piaţa Tahrir şi au fost criticate de observatorii străini.