Antena 3 CNN Externe Fără rezultate. Condoleezza Rice a încheiat o nouă misiune de mediere între Israel şi Palestina

Fără rezultate. Condoleezza Rice a încheiat o nouă misiune de mediere între Israel şi Palestina

Fără rezultate. Condoleezza Rice a încheiat o nouă misiune de mediere între Israel şi Palestina
01 Apr 2008   •   08:55

Secretarul de stat american Condoleezza Rice a încheiat, fără rezultate majore, o nouă misiune de mediere între Israel şi palestinieni. Liderii celor două părţi au convenit totuşi să reia dialogul direct săptămâna viitoare. Rice a părăsit luni Orientul Mijlociu, pentru a se alătura preşedintelui Bush în Ucraina şi apoi la summitul NATO, de la Bucureşti. Preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, şi premierul israelian Ehud Olmert se vor întâlni din nou la 7 aprilie, pentru prima dată după două luni.

Reluarea dialogului este unul din puţinele rezultate concrete ale vizitei secretarului de stat american. Condoleezza Rice a convins, de asemenea, guvernul israelian să ridice 50 din barajele rutiere care îngreunează deplasările palestinienilor în Cisiordania.

Autoritatea Palestiniană afirmă, însă, că în Cisiordania există peste 550 de baraje rutiere, iar cele ce vor fi înlăturate "nu sunt prea importante". Deocamdată, armata israeliană a desfiinţat doar un singur punct de control. Condoleeza Rice a cerut, de asemenea, Israelului să oprească extinderea coloniilor evreieşti din teritoriile ocupate, dar nu a avut succes.

Primăria din Ierusalim a anunţat, chiar luni, că va construi încă 600 de locuinţe pentru colonişti în partea de est a oraşului, anexată în 1967. Fără legătură cu misiunea secretarului de stat, liderul din exil al mişcării islamiste Hamas, Khaled Meşaal, s-a oferit să nu mai atace obiective civile dacă şi Israelul se angajează în acelaşi sens.

Meşaal a adăugat că soldatul israelian Ghilad Şalit, capturat de Hamas în iunie 2006, este "în viaţă" şi "bine tratat". Israelul refuză contactele cu Hamas dar un ministru israelian s-a declarat ieri dispus să negocieze eliberarea lui Şalit.

Tot luni, un colonist evreu din Cisiordania a ucis un palestinian care încercase să atace cu cuţitul doi civili israelieni într-o staţie de autobuz.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close