Specialiştii au evidenţiat faptul că proteinele conţinute de salivă pot indica prezenţa unui număr foarte mare de boli, inclusiv diverse forme de cancer, diabet sau boli de inimă. În compoziţia salivară au fost identificate chiar proteine cu un rol în apariţia bolilor Alzheimer şi Parkinson.
Conform studiului, glandele salivare pot fi considerate adevărate ?fabrici de medicamente?. Proteinele eliberate în salivă au un rol important în vindecarea rănilor la nivel bucal şi gastro-intestinal, amplifică vocea, asigură eficienţa papilelor gustative, identifică prezenţa substanţelor periculoase şi ucide bacteriile şi viruşii. Până la efectuarea analizelor pe baza testelor de salivă specialiştii vor mai avea de finalizat însă câţiva paşi în faza de cercetare.
Acest tip de analize va avea ca efect şi reducerea semnificativă a costurilor necesare pentru realizarea hărţii genetice a fiecărui individ, procedură care în prezent se ridică la suma de 170.000 de lire sterline. Harta genetică informează asupra riscurilor de declanşare a unor maladii genetice, fiecare individ putând astfel să beneficieze de tratamente preventive.
Antena3.ro