Antena 3 CNN Externe FAO: "Nu există semne de foamete în Coreea de Nord. Toate acestea sunt invenţii"

FAO: "Nu există semne de foamete în Coreea de Nord. Toate acestea sunt invenţii"

1 minut de citit Publicat la 10:33 15 Mai 2013 Modificat la 10:33 15 Mai 2013
FAO: "Nu există semne de foamete în Coreea de Nord. Toate acestea sunt invenţii"
Foto: miseast.org
Informaţiile privind foametea cumplită din Coreea de Nord, difuzate de unele media occidentale, "nu corespund realităţii", susţine Belay Derza Gaga, şef adjunct al reprezentanţei din Phenian a Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite (FAO), scrie Agerpres.

În Coreea de Nord există într-adevăr un deficit de produse alimentare, "dar nu există semne de foamete", a afirmat reprezentantul FAO, într-un interviu acordat marţi biroului agenţiei ruse de presă ITAR-TASS din Coreea de Nord.

Publicând date cu privire la foametea din Republica Populară Democrată Coreeană (RPDC), presa occidentală citează surse anonime, a subliniat oficialul ONU, atrăgând atenţia că 'astfel de date nu pot fi considerate de încredere'.

Angajaţii FAO, care au călătorit în zonele rurale din RPDC, "nu au observat niciun semn al acestui fenomen (foametea)", a insistat Belay Derza Gaga, care, anterior, declarase că deficitul de alimente în Coreea de Nord s-ar putea cifra la aproximativ 500.000 de tone în 2013.

Din acest volum, guvernul nord-coreean intenţionează să importe aproximativ 300.000 de tone de cereale, mizând ca restul de 200.000 de tone să vină din ajutoarele umanitare.

Declaraţiile reprezentantului FAO intervin în contextul în care unele mass-media occidentale au raportat cazuri de canibalism din cauza foametei în provincia Hwanghae, în sudul Coreei de Nord, aproape de graniţa cu Coreea de Sud.

"Toate acestea sunt invenţii", a declarat în acest context expertul rus Andrei Lankov, într-o intervenţie luni seara la Vesti FM. "Coreea de Nord este o ţară care nu are suficiente produse alimentare, dar nu face foamete, iar perioada când oamenii leşinau de foame în stradă, cum s-a întâmplat la sfârşitul anilor 1990, când au murit potrivit diferitelor estimări între 600.000 şi 2,5 milioane de oameni, a rămas demult în urmă', a apreciat specialistul rus pe probleme orientale.



×
Etichete: Coreea de Nord
x close