Renovarea este cea mai amplă din ultimii 60 de ani şi are un buget nu tocmai de criză: 16 milioane de euro. Lucrările vor fi încheiate peste trei săptămâni, la timp pentru sosirea pe lume a copilului pe care îl aşteaptă Carla Sarkozi.
Monumentul istoric a ajuns într-o stare deplorabilă.
"Cele două faţade erau gata să se dezintegreze, putem spune. Din ele cădeau pietre. Terasa din zona de sud era în prag de prăbuşire, iar Grille du Coq (poarta de la intrarea secundară - n.r.) ameninţa să cadă pestre trecători", a spus Christian Fremont, şeful de cabinet al preşedintelui Nicolas Sarkozy.
Muncitorii au la dispoziţie mai puţin de o lună ca să renoveze frontonul intrării principale, poarta secundară a grădinii Palatului, Salonul Murat în care au loc Consiliile de Miniştri şi Salonul Ambasadorilor. În plus, trebuie să înlocuiască reţeaua electrică. Termenul-limită pentru finalizarea lucrărilor este 24 august, când ar urma să aibă loc Consiliul de Miniştri.
Este un proiect titanic pentru care însă coordonatorul lucrărilor nu are emoţii. "Totul se desfăşoară bine, toate lucrările avansează aşa cum era prevăzut", a precizat Michel Goutal, arhitectul-şef al monumentelor istorice.
Construit în 1718 pentru un celebru conte, Palatul Elysee este unul dintre monumentele cu cea mai mare încărcătură istorică din Franţa. Clădirea impozantă, luxul şi eleganţa din sălile sale au uimit şi impresionat mereu vizitatorii, fie că a fost vorba de şefi de stat, capete încoronate sau turişti. Pentru ca palatul să-şi recapete strălucirea, ministerul Culturii a investit 16 milioane de euro doar în această etapă a renovării.