Antena 3 CNN Externe Fabuloasă comoară arheologică, veche de peste 1.000 de ani, scoasă la vânzare pentru 80 milioane dolari

Fabuloasă comoară arheologică, veche de peste 1.000 de ani, scoasă la vânzare pentru 80 milioane dolari

1 minut de citit Publicat la 12:36 05 Mar 2012 Modificat la 12:36 05 Mar 2012
Fabuloasă comoară arheologică, veche de peste 1.000 de ani, scoasă la vânzare pentru 80 milioane dolari
Foto: Mediafax/AFP
O fabuloasă comoară arheologică va fi scoasă în curând la vânzare, a anunţat, luni, directorul companiei care a coordonat operaţiunile de recuperare, informează AFP. Comoara a fost descoperită pe epava unei corăbii care a naufragiat în apropiere de coastele Indoneziei, în urmă cu peste 1.000 de ani.
   
Potrivit experţilor, obiectele din acest tezaur valorează cel puţin 80 de milioane de dolari.
   
"Comoara din Cirebon", denumită astfel după numele portului Cirebon de pe insula Java din Indonezia unde a fost descoperită, numără aproximativ 250.000 de obiecte, găsite pe epava unei corăbii de comerţ al cărei nume nu a fost identificat, datând din jurul anului 960 e.n.
   
Obiectele sunt reprezentative pentru importantele schimburi comerciale care existau în epocă între Extremul Orient şi Orientul Mijlociu: piese sculptate în cuarţ, tipice dinastiei Fatimide din Egipt, sticlă de Mesopotamia, perle din Golful Persic, dar şi bronz şi aur din Malaysia, ca şi numeroase porţelanuri şi vase din ceramică, extrem de rare, provenind din China imperială.
   
"Această epavă este, fără îndoială, cea mai importantă descoperită vreodată în Asia de sud-est, atât în ce priveşte calitatea, cât şi cantitatea obiectelor descoperite", a declarat Luc Heymans, directorul companiei Cosmix Underwater Research Ltd, care a coordonat operaţiunile de explorare.
   
Descoperită de pescari la o adâncime de 57 de metri, epava a fost cercetată din aprilie 2004 până în octombrie 2005, cu ajutorul a 22.000 de scufundări submarine, finanţate în totalitate din fonduri private, în acord cu autorităţile indoneziene.
   
Însă autorizaţia de scoatere la vânzare a fost obţinută abia după şase ani, marcaţi de tracasări administrative. O parte din obiectele scoase la suprafaţă a fost donată autorităţilor din Jakarta, iar celelalte au fost scoase la licitaţie, în mai 2010, în Indonezia, dar acea vânzare nu s-a finalizat. Comoara a fost estimată atunci la peste 80 de milioane de dolari.
   
Autorii descoperirii au luat decizia de a exporta obiectele în Singapore, unde va fi propusă la vânzare în curând.



×
x close