Procuratura germană anchetează acuzaţiile formulate de angajaţii români încă din luna martie a anului trecut, când fabrica a folosit aproximativ patru tone de carne de porc aflate într-o stare avansată de degradare, pentru producţia de cârnaţi. Produsele au fost vândute în Germania, România şi Rusia.
"Carnea era foarte stricată: trebuia să tai capetele de porc, dar mi s-a făcut rău şi am vărsat", a declarat unul dintre muncitorii de la fabrica Brägeler Fleischzerlegung.
Conform Die Zeit, carnea stricată era amestecată cu carne de calitate şi era prelucrată numai în zilele de la sfârşitul săptămânii, pentru a evita controalele veterinare.
Cercetările efectuate de poliţie la sfârşitul săptămânii trecute nu au dus la descoperirea de carne stricată, însă ancheta continuă, iar Frauke Wilken, purtător de cuvânt al procuraturii din Oldenburg, a declarat că investigaţiile sunt abia la început.
Wilken a menţionat că dovezile prezentate de români sunt considerate credibile.
Josef Hartke, patronul abatorului cercetat, a mai fost condamnat pentru comercializare de reziduuri animale, improprii consumului uman. În 2004 şi 2005 Josef Hartke a cumpărat şi comercializat 130 de tone de carne catalogată drept "reziduuri animale".
Carnea provenea din zona gâtului, acolo unde se înjunghie animalul, iar conform normelor sanitare germane, această carne nu este destinată consumului uman, pentru că este adesea infectată cu bacterii. Ea poate fi prelucrată cel mult în mâncarea pentru pisici.
Antena3.ro