Antena 3 CNN Externe Alegeri în bastionul cancelarului Scholz. Exit Poll: Social democrații câștigă la limită în fața partidului de extremă dreapta AfD

Alegeri în bastionul cancelarului Scholz. Exit Poll: Social democrații câștigă la limită în fața partidului de extremă dreapta AfD

olaf scholz
Cancelarul german Olaf Scholz. Sursa foto: Getty Images
de Mihai Paul    |    22 Sep 2024   •   18:06

Social democrații cancelarului Olaf Scholz câștigă alegerile regionale în landul Brandenburg, potrivit datelor exit poll. Partidul de extrema dreaptă AfD este pe locul al doilea.

UPDATE 19:00 Exit poll-ul din Brandenburg plasează SPD în frunte, AfD pe locul al doilea. Votul s-a încheiat în Brandenburg. Iată un prim exit-poll, de la ARD:

Partidul Social Democrat (SPD): 31%

Alternativa pentru Germania (AfD): 30%

Uniunea Creștin-Democrată (CDU): 12%

Alianța Sahra Wagenknecht (BSW): 12%

Verzii: 5%

Un al doilea exit poll publicat de ZDF dă partidul SPD la 32% și AfD la 29%.

Partidele consacrate au instituit un așa-numit zid, ceea ce înseamnă că nu vor forma o coaliție cu AfD.

Brandenburg, aproape de Berlin, a fost condus de Partidul Social Democrat (SPD) de centru-stânga al cancelarului Olaf Scholz încă de la reunificarea Germaniei, conform BBC.

Cu toate acestea, două milioane de alegători au participat duminică la urne pentru alegeri regionale foarte disputate, pe care Alternativ für Deutschland (AfD) avea șanse să le câștige.

Aceasta s-ar fi adăugat succeselor electorale recente ale AfD - și s-ar dovedi o rușine majoră pentru Scholz, care locuiește în capitala statului, Potsdam.

Un astfel de rezultat, deși departe de a fi sigur, ar pune și mai mult sub semnul întrebării capacitatea lui Scholz de a conduce partidul la alegerile federale de anul viitor, unde speră la un al doilea mandat, în ciuda scăderii ratingului său de popularitate.

Știrea inițială

La 1 septembrie, AfD a devenit primul partid de extremă dreapta care a câștigat alegerile de stat din Germania de la al Doilea Război Mondial, în landul Turingia (est), iar în Saxonia s-a clasat pe locul al doilea la limită în aceeași zi.

Gruparea, clasificată oficial drept „extremistă” în unele state, ar fi puțin probabil să intre în guvernul regional dacă ar câștiga în Brandenburg, deoarece toate celelalte partide au refuzat să colaboreze cu ea.

Urnele se închid în Brandenburg la ora 18:00 (1600 GMT), iar primele sondaje la ieșirea de la urne și proiecțiile preliminare vor fi anunțate imediat după încheierea votării.

AfD nu a obținut o majoritate în Turingia sau Saxonia și este puțin probabil să o obțină nici în Brandenburg.

Dar ar fi o victorie simbolică, deoarece AfD continuă să capitalizeze îngrijorările legate de încetinirea creșterii economice, de imigrație și de războiul din Ucraina - îngrijorări care au o rezonanță puternică în estul fostei Germanii comuniste.

Brandenburg este bastionul tradițional al SPD - acesta a câștigat alegerile în acest stat slab populat încă de la reunificarea Germaniei de Est și de Vest în 1990.

Popularul premier SPD, Dietmar Woidke, a evitat de cele mai multe ori să facă campanie alături de Scholz și critică comportamentul și politicile coaliției sale de guvernare

×
Subiecte în articol: Germania alegeri Germania scholz
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close