Antena 3 CNN Externe Extrema dreaptă din Parlamentul European vrea să îi acorde lui Elon Musk un premiu pentru libertatea de gândire

Extrema dreaptă din Parlamentul European vrea să îi acorde lui Elon Musk un premiu pentru libertatea de gândire

elon musk getty
Elon Musk a fost nominalizat de cele două grupuri de extremă dreapta ale Parlamentului European pentru Premiul Saharov. Sursă foto: Getty Images
de Andreea Ştefan    |    26 Sep 2024   •   17:46

Controversatul magnat al tehnologiei Elon Musk a primit joi sprijinul legislatorilor europeni de extremă dreapta pentru un premiu al Uniunii Europene pentru libertatea de gândire, notează Politico.

Proprietarul X și autoproclamatul „absolutist al libertății de exprimare” a fost nominalizat de cele două grupuri de extremă dreapta ale Parlamentului European pentru Premiul Saharov pentru libertatea de gândire, un premiu anual care a fost acordat anterior lui Nelson Mandela, luptătoarei pakistaneze pentru drepturile femeilor Malala Yousafzai și fostului lider al Organizației Națiunilor Unite Kofi Annan.

Deputatul european francez Thierry Mariani, unul dintre principalii susținători ai uneia dintre cele două nominalizări, a declarat că Musk este un „simbol” în lupta pentru libertatea de exprimare și a asociat eforturile antreprenorului în domeniul tehnologiei de a combate „islamismul radical și wokismul” ca motive principale ale nominalizării.

Musk a cumpărat X în 2022 și a decimat eforturile platformei de a modera conținutul, stârnind numeroase critici conform cărora știrile false, discursul instigator la ură și conținutul josnic sunt acum răspândite pe platformă. El s-a luptat cu oficiali și autorități de reglementare din întreaga lume, ciocnindu-se recent cu prim-ministrul Regatului Unit, Keir Starmer, cu privire la rolul X în revoltele rasiale și cu Curtea Supremă a Braziliei, care a interzis platforma de social media ca parte a unei represiuni asupra dezinformării.

Musk a primit nominalizări din partea grupului Patriots for Europe al lui Mariani, precum și din partea grupului Europe of Sovereign Nations, condus de partidul german de extremă-dreapta Alternativa pentru Germania (AfD).

„Lupta care trebuie dusă, inclusiv în această instituție, este lupta pentru libertatea de exprimare”, a declarat deputatul francez.

Anul trecut, parlamentarii de extremă dreapta îl aleseseră deja pe miliardarul tehnologic pentru decizia sa de a face publice așa-numitele „Twitter Files”, care dezvăluiau modul în care compania de socializare gestiona cererile de eliminare a conținutului politic.

Premiul include o recompensă de 50 000 EUR. Acesta este acordat anual persoanelor sau organizațiilor care au adus contribuții semnificative la protecția libertății de exprimare, a drepturilor minorităților, a respectării dreptului internațional sau a dezvoltării democrației.

Ciocnirile lui Musk cu autoritățile de reglementare online

Probabilitatea ca Musk să câștige premiul este foarte scăzută. Miliardarul tehnologiei a ajuns în vizorul autorităților de reglementare, inclusiv al Comisiei Europene, pentru că a permis răspândirea necontrolată a dezinformării și a conținutului ilegal pe X.

De asemenea, mogulul tehnologic s-a confruntat de mai multe ori cu Thierry Breton - care a fost șeful pieței interne a blocului comunitar până când s-a retras din funcție la începutul acestei luni - cu privire la abordarea relaxată a lui Musk în materie de moderare de când a preluat platforma în 2022.

Grupurile societății civile l-au acuzat, de asemenea, că răspândește personal dezinformări dăunătoare către publicul său larg. O analiză recentă a organizației nonprofit Center for Countering Digital Hate a arătat că afirmațiile false sau înșelătoare ale lui Musk privind alegerile din SUA au fost vizualizate de aproape 1,2 miliarde de ori pe X.

În ciuda acestor controverse, legiuitorii de extremă dreapta speră ca Musk să ajungă pe lista scurtă de trei candidați din acest an, care va fi întocmită prin vot luna viitoare la nivelul comisiei. Obținerea listei scurte înseamnă că Musk va fi invitat în Parlamentul European pentru a-și apăra viziunea asupra libertății de exprimare, așa cum este tradiția pentru finaliștii premiului.

„Tot vorbim despre el, dar nu l-am văzut niciodată aici”, a spus Mariani.

Printre personalitățile nominalizate de alte grupuri politice s-au numărat liderul opoziției din Venezuela, María Corina Machado, și candidatul prezidențial exilat Edmundo González; organizațiile pentru pace Women Wage Peace și Women of the Sun din Israel și Palestina; luptătorul anticorupție azer Gubad Ibadoghlu; și jurnaliștii din Palestina.

Conferința președinților Parlamentului European, care reunește președintele Parlamentului și președinții grupurilor politice, va selecta laureatul final la 24 octombrie, înainte de ceremonia de decernare a premiilor, care va avea loc la Strasbourg la 18 decembrie.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close