![romania vrea sa participe la tratativele de pace pentru ucraina emil hurezeanu i am cedat una din bateriile patriot romania vrea sa participe la tratativele de pace pentru ucraina emil hurezeanu i am cedat una din bateriile patriot](https://www.antena3.ro/thumbs/landscape/2025/02/16/romania-vrea-sa-participe-la-tratativele-de-pace-pentru-ucraina-emil-hurezeanu-i-am-cedat-una-din-bateriile-patriot-952548.webp)
Cancerul pancreatic este, la ora actuală, unul dintre tipurile de cancer cu mortalitatea cea mai mare. Mai puţin de una din cinci persoane care suferă de această formă de cancer se mai află în viaţă la un an de la diagnosticare.
Un studiu recent, publicat în revista Nature, vine să demonstreze că, la nivelul genelor afectate, există o genă a cărei activitate a fost inactivată.
Studii efectuate pe şoareci au arătat că gena numită USP9x, care în mod normal are rolul de a împiedica celulele să se dividă în mod necontrolat, este inactivată de unele celule canceroase pancreatice.
Deşi gena nu suferă mutaţii, proteinele şi alte substanţe chimice se ataşează de ea şi o dezactivează. Ulterior, studiile au demonstrat că acest fenomen legat de UPS9x se produce şi la oameni.
"Prin testele de laborator am reuşit să demonstrăm că problema nu era la nivelul codului genetic, ci al <insignelor chimice> de la suprafaţa ADN-ului, care au rolul de a activa şi dezactiva gena. Medicamentele create pentru a îndepărta aceste <insigne> dau deja rezultate în cazul cancerului de plămâni", a declarat profesorul David Tuveson.
Potrivit cercetătorilot, în prezent, mai multe medicamente care au potenţialul de a corecta acest defect sunt testate, în speranţa de a stopa extinderea cancerului