Antena 3 CNN Externe Explozie în trenul care transportă europarlamentari de la Strasbourg la Bruxelles. „Este o situaţie de panică”

Explozie în trenul care transportă europarlamentari de la Strasbourg la Bruxelles. „Este o situaţie de panică”

tren strasbourg
Explozie în trenul care duce europarlamentarii la Bruxelles. Foto: X
de R.K.    |    10 Oct 2024   •   16:03

O explozie a avut loc, joi, la locomotiva trenului care transportă europarlamentarii și stafful acestora de la Strasbourg la Bruxelles. Cauzele exploziei sunt deocamdată necunoscute. Pasagerii au fost îndemnați să se refugieze. Nicolae Ștefănuță, vicepreședinte al Parlamentului European, se află la gara din Strasbourg şi a povestit la Antena 3 CNN cum s-a petrecut acest incident. Serviciul feroviar regional din Franţa anunţă că traficul a fost întrerupt din cauza unor dificultăți de circulație pe întreaga rețea feroviară dinspre și spre Strasbourg.

Gara din Strasbourg este evacuată, anunță Emmanuel Foulon, un ofițer de presă din Parlamentul European. 

UPDATE: Compania feroviară SNCF (Société Nationale des Chemins de fer Français) a reluat alimentarea cu energie electrică pe sectorul feroviar afectat de blocajele generate de acest incident. Circulația trenurilor blocate va fi reluată treptat. Eurostar, trenul special închiriat de Parlamentul European, ar trebui să plece de la Strasbourg spre Bruxelles în jurul orei 20:00-21:00, scrie FranceInfo. 

UPDATE:  Aproximativ douăzeci de pompieri au ajuns la gara din Strasbourg, joi, în jurul orei 15:00, pentru a interveni la degajarea de fum provenit de la locomotiva trenului Thalys Strasbourg - Bruxelles.

Trenul implicat în acest incident este un tren special închiriat de Parlamentul European pentru a permite personalului de la Bruxelles să facă naveta pentru sesiuni plenare. Acesta transportă în principal asistenți, europarlamentari și funcționari.

Printre pasagerii blocați în gară, Emmanuel Foulon, un purtător de cuvânt al Parlamentului European, contactat telefonic, a declarat că a auzit „un bum destul de semnificativ” și a văzut „fum negru”. Cu toate acestea, pompierii raportează un eveniment „nu foarte îngrijorător”. Pasagerii au fost evacuați, scrie FranceInfo.  

La sol, pasagerii primesc puține informații. „Sunt o mulțime de pompieri aici, la stația de pompieri din Strasbourg - dar foarte puține informații.

 

Incidentul a dus la dificultăți de circulație pe întreaga rețea feroviară dinspre și spre Strasbourg. Pasagerii altor trenuri, aflate în apropierea gării din Strasbourg, au fost temporar blocați.

În acest context, traficul a fost întrerupt cel puțin până la ora 18:00, a anunţat TER Grand Est, serviciul de tren regional din regiunea Grand Est din Franța, într-o postare pe platforma X. 

UPDATE: Nicolae Ștefănuță, vicepreședinte al Parlamentului European, se află la gara din Strasbourg  şi a povestit la Antena 3 CNN cum s-a petrecut  acest incident: 

„Este o situaţie de panică. După ce am urcat majoritatea în tren s-a simțit un miros de fum şi am fost alertați de personal să ieșim şi să lăsăm toate lucrurile, ceea ce am făcut. Am ieșit în exteriorul gării. Acum poliţia şi pompierii văd ce se întâmplă. Am primit un mesaj cum că ar fi totuși o chestiune tehnică. Colegii spun de aici că locomotiva a luat foc, probabil din rațiuni tehnice, dar nu de altă natură, dar nu ştim încă. Eu nu am auzit nicio explozie, poate nu am foat atent. Colegii au raportat o flacără la nivelul locomotivei, decât o explozie propriu zisă. Eu eram în unul din vagoane mai în spate, posibil să nu fi auzit eu", a spus Nicolae Ștefănuță, vicepreședinte al Parlamentului European, la Antena 3 CNN 

UPDATE: Maria Grapini, europarlamentar, a declarat, la Antena 3 CNN că unul din asistenții ei este acolo şi a luat legătura imediat cu el.

„Este asistentul meu, el a trebuit să se întoarcă cu acest tren la Bruxelles. Asistenții mei vin cu trenul şi eu plec în ţară. Acum am vorbit cu Daniel, el este acolo. Explozia este la locomotivă. Sunt protejați, acum sunt scoşi din zona respectivă. Nu li s-a pus dacă a fost un incident tehnic sau un incident provocat, dar mă bucur că este în afara pericolului. Nu urcaseră în tren nici asistenții, nici funcționarii, nici europarlamentarii şi atunci a fost mai simplu să-i evacueze”, a spus Maria Grapini, europarlamentar, la Antena 3 CNN. 

Europarlamentarul Verzilor, Emma Wiesner, a scris pe rețeaua X că explozia a fost la locomotivă și se bănuiește că ar fi fost cauzată de o defecțiune tehnică.

„Dramă la Strasbourg când trenul spre Bruxelles a explodat și a fost ulterior evacuat. Defecțiune electrică suspectă la locomotivă. Oricum, toți cei din echipă sunt în siguranță și cu o dispoziție bună, în ciuda circumstanțelor”, a scris aceasta.

„Foarte mulți pompieri aici la gara Strasbourg - dar foarte puține informații. Evacuare haotică în care oamenilor li s-a spus să-și lase bagajele la bord doar după ce majoritatea plecaseră deja, cu bagajele lor”, scrie Pelle Geertsen, consilierul europarlamentarului danez Per Klausen.

Și Max Griera, jurnalist Politico, a scris pe rețeaua X despre haosul din gara din Strasbourg.

„Întregul Parlament European este blocat în gara Strasbourg - incendiu într-unul din trenuri, întreg traficul este oprit”, scrie acesta.

 

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close