Agenţia oficială rusă însărcinată cu expertizarea eşantionelor prelevate din cadavrul lui Yasser Arafat s-a arătat circumspectă în privinţa ipotezei unei otrăviri, directorul acesteia excluzând prezenţa substanţei poloniu 210, informează
AFP.
"Arafat nu a putut fi otrăvit cu poloniu. Experţii ruşi care au efectuat analiza (eşantioanelor) nu au găsit urma acestei substanţe", a declarat Vladimir Uiba, directoul Agenţiei Federale pentru Analize Biologice, citat de Interfax.
Un articol apărut în revista medicală The Lancet a relansat ipoteza otrăvirii liderului palestinian decedat în 2004 la Spitalul Militar din Percy, în apropiere de Paris. Articolul citează rezultatele unei expertize efectuate de către experţi elveţieni care ar fi găsit urme de poloniu 210 (o substanţă radioactivă foarte toxică) în bunurile persoanele ale lui Yasser Arafat. Experţii ruşi au analizat, la rândul lor, eşantioanele biologice obţinute după exhumarea cadavrului, în noiembrie 2012.
Însă, intervievată de AFP, Agenţia Federală pentru Analize Biologice a dezminţit orice comunicare cu privire la acest subiect.
"Nu am publicat niciun rezultat oficial", a declarat un purtător de cuvânt al Agenţiei.
"Nu am mai confirmat sau infirmat informaţiile de presă privind prezenţa poloniului în cadavrul lui Arafat", a adăugat el.
Ipoteza otrăvirii lui Yasser Arafat a fost alimentată în iulie 2012 de difuzarea unui documentar pe postul de televiziune Al-Jazeera, bazat pe opinia unor experţi elveţieni.
Aceşti experţi au confirmat îndoielile lor în The Lancet, admiţând "posibilitatea" unei asemenea ipoteze.
"Mai multe eşantioane relevă urme de fluide corporale (sânge şi urină) ce conţin o radioactivitate mai ridicată şi inexplicabilă de poloniu 210, în raport cu eşantioanele de referinţă", potrivit acestor experţi din cadrul Institutului de Radiofizică din Lausanne.