Experţii susţin că flota de submarine a Coreii de Nord este înapoiată tehnologic, nefolositoare, cu excepţia zonelor de coastă. Mulţi îşi pun întrebarea dacă aceasta este responsabilă pentru explozia ce a provocat scufundarea unui vas sud-coreean în luna martie.
Dovezile strânse până acum indică faptul că o torpilă a lovit Cheonan, ucigând 46 de marinari, şi se suspectează că aceasta a fost lansată de pe un mic submarin al Nordului. Acesta ar fi cel mai serios atac de la armistiţiul ce a pus capăt războiului în 1953.
Grupul de analiză Global Security subliniază că deşi submarinele nord-coreene sunt depăşite tehnologic după standardele occidentale, acestea ar reprezenta mari provocări pe timp de război în zonele de coastă. "Coreea de Nord consideră o mare prioritate programele de construcţie a submarinelor, care continuă în pofida crizei economice", se avertiza.
Fără martori sau trafic de comunicaţii care să fie folosite ca probe, este dificil a se demonstra că Phenian a fost în spatele atacului.
Cu toate acestea, sunt colectate probe. Anchetatorii susţin că fregata de 1200 tone s-a scufundat după ce o explozie externă a creat o undă de şoc asociată în mod normal cu o torpilă sau o mină.
Presa sud-coreeană scrie că au fost găsite urme de exploziv RDX în epavă, ce ar susţine un ipoteza torpilei.
"Este plauzibil ca vasul să fi fost lovit de o torpilă," declara Joseph Bermudez, expert militar pe Coreea de Nord al Information Group.
Acesta arăta că deşi submarinele nord-coreene nu sunt opere de arătă, ele se concentrează pe războiul "asimetric" ? folosirea de arme relativ ieftine, invizibile pentru a crea găuri în apărarea convenţională.
Antena3.ro