Antena 3 CNN Externe Expert militar: Atacul asupra Siriei nu este o ofensivă totală a SUA, ci doar o sancțiune punctuală

Expert militar: Atacul asupra Siriei nu este o ofensivă totală a SUA, ci doar o sancțiune punctuală

1 minut de citit Publicat la 08:08 07 Apr 2017 Modificat la 08:08 07 Apr 2017
o_1bd3cufnu120sm0l1o1o188l1a398.jpg

Expertul în securitate naţională, Hari Bucur-Marcu, consideră că atacul lansat de Statele Unite ale Americii asupra Siriei reprezintă o sancţiune militară punctuală ca răspuns la faptul că forţele siriene au folosit armele chimice împotriva populaţiei civile. 

"În comportamentul internaţional de securitate, ce au făcut Statele Unite se numeşte o sancţiune militară punctuală. E un mesaj militar că anumite gesturi politice, de securitate ale guvernului sirian nu sunt acceptabile şi, ca urmare, ele sunt sancţionate de data asta şi de fiecare dată când se vor produce", a declarat vineri, pentru AGERPRES, Bucur-Marcu. 

În opinia sa, gestul SUA nu va avea urmări majore, dincolo de o anumită retorică şi de unele proteste la adresa Washingtonului. 

"N-ar trebui să se întâmple nimic mai mult decât asta. Va fi o retorică, vor fi proteste, SUA vor fi acuzate că acţionează unilateral. De fapt ei au promis asta, că aşa se va întâmpla şi că această acţiune unilaterală e de fapt o consecinţă a opoziţiei ferme ruseşti - folosirea inclusiv a dreptului de veto în Consiliul de Securitate al ONU - pentru ca organizaţiile internaţionale, mai ales ONU, să-l condamne şi să ia măsuri clare împotriva guvernului care a folosit armele chimice împotriva populaţiei civile", a adăugat acesta. 

Hari Bucur-Marcu a arătat că responsabilitatea rezolvării conflictului sirian aparţine Rusiei, atâta vreme cât forţele acestui stat sunt în teritoriu. 

"În conflictul sirian nu poate nimeni acţiona militar atâta vreme cât e Rusia prezentă acolo. Să se subordoneze Rusiei unul sau mai mulţi membri NATO ca să rezolve problema siriană, e puţin probabil. Practic, responsabilitatea rezolvării conflictului revine în totalitate Federaţiei Ruse în momentul de faţă care, nefiind imparţială, ţine partea Guvernului Assad şi, ca urmare, încurcă lucrurile mai mult decât să le descurce", a susţinut expertul. 

Statele Unite au lansat rachete de croazieră contra unei baze aeriene din Siria, au declarat oficiali americani citaţi de Reuters, ca răspuns la atacul chimic pentru care Washingtonul învinuieşte forţele preşedintelui sirian Bashar Al-Assad. 

Unul dintre oficiali a precizat că mai mult de 50 de rachete de croazieră Tomahawk au fost trase de pe distrugătoare ale marinei americane din estul Mediteranei împotriva mai multor ţinte din baza "Shayrat". 

×
x close