Antena 3 CNN Externe Experimentul secolului a reuşit: Urmează ciocnirea protonilor, pe 21 octombrie

Experimentul secolului a reuşit: Urmează ciocnirea protonilor, pe 21 octombrie

1 minut de citit Publicat la 10:13 10 Sep 2008 Modificat la 10:13 10 Sep 2008
Experimentul secolului a reuşit: Urmează ciocnirea protonilor, pe 21 octombrie
Fasciculul de protoni introdus miercuri în acceleratorul LHC a realizat primul tur complet al tubului circular.Primul pachet de protoni a fost introdus în jurul orei 10.30 în în tubul circular, urmând ca acesta să facă mai multe rotaţii, formând un fascicul. Dacă acest fascicul va fi stabil, se va trece la accelerarea lui în zilele ce urmează, pentru ca pe 21 octombrie să se producă primele ciocniri între protoni.

Large Hadron Collider - GALERIE FOTO

O singură problemă a apărut până în prezent la testul desfăşurat miercuri, însă specialiştii au remediat-o la puţin timp de la apariţie. A fost vorba despre o problemă de criogenie, la unul dintre cei 1600 de dipoli ai acceleratorului. Pentru scurt timp a fost oprită injectarea de protoni, datorită problemelor de răcire la unul dintre dipoli, însă procesul a fost reluat la scurt timp.

Directorul Institutului Naţional de Fizică Horia Hulubei, Nicolae Zamfir, consideră că experimentul testat miercuri la frontiera dintre Franţa şi Elveţia nu prezintă niciun fel de risc pentru siguranţa planetei. ?Nu există nicio şansă să se producă o catastrofă. CERN doar reproduce ceea ce se întâmplă în natură. S-a ales un laborator unde avem montaţi detectori, forţăm protonii să se ciocnească doar ca să putem măsura.? a declarat Zamfir.

LHC va fi testat miercuri, când se va începe optimizarea aparaturii, în vederea demarării experimentului care va avea loc pe 21 octombrie, atunci când se va produce prima ciocnire a celor două fascicule de protoni.

Potrivit lui Nicolae Zamfir, există două scenarii, în ceea ce priveşte rezultatele obţinute. Într-un prim caz, modelele despre crearea universului imaginate de ştiinţa modernă ar putea fi confirmate. Pe de altă parte, există posibilitatea ca aşa numita ?particulă a lui Dumnezeu? să nu fie găsită şi să fie obţinute rezultate complet neaşteptate. ?Dacă nu va fi găsită particula atunci înseamnă că imaginea noastră despre ce s-a întâmplat la Big Bang a fost simplistă. Ne putem aştepta la un moment care să răstoarne legile fizicii.? a spus directorul Institutului de Fizică.

LIVE WEBCAST - EXPERIMENTUL SECOLULUI

Primele rezultate vor fi disponibile abia după câteva luni. ?Astfel de experimente durează câţiva ani. E vorba de acumulare de date, de analiza lor. Analiza este extrem de laborioasă. Nu mă aştept la rezultate preliminare înainte de câteva luni.? a mai spus Zamfir.

CERN a iniţiat un sitem de calcul. Milioane de calculatoare vor fi cuplate, pentru analiza datelor. România participă la acest sitem. O sută de cercetători români şi aproximativ 50 de studenţi au participat la montarea acceleratorului.



Antena3.ro

×
x close