Cercetătorii au fost surprinşi de această informaţie, întrucât contrazice varianta general acceptată a ceea ce s-a petrecut imediat după crearea universului. Până acum, oamenii de ştiinţă considerau că Big Bang-ul a generat un nor de gaze fierbinţi din care s-a format ulterior materia.
"În primele momente ale Universului, acesta s-a comportat ca un lichid foarte dens", a declarat dr. David Evans, de la Universitatea din Birmingham. "Avem de nevoie de mult mai multe analize şi fapte pentru a înţelege acest rezultat, dar este cu adevărat fascinant", a adăugat cercetătorul.
La începutul lunii noiembrie, acceleratorul de particule a creat cu succes un "mini Big Bang" prin coliziuni de ioni de plumb. În timpul experimentului, s-au atins temperaturi de 10 trilioane de grade, de un milion de ori mai mari decât în centrul Soarelui.
Acceleratorul încearcă să ofere o explicaţie asupra modului în care a luat naştere Universul prin crearea de condiţii similare momentelor de după Big Bang. LHC a fost construit în urmă cu 12 ani cu ajutorul a peste 7.000 de fizicieni şi investiţii de aproape 4 miliarde de euro.
Acceleratorul de particule va fi închis, la sfârşitul anului 2011, din motive de siguranţă. Oamenii de ştiinţă vor remedia anumite erori de construcţie care împiedică desfăşurarea în siguranţă a experimentului. Acceleratorul de particule a mai fost oprit, în urmă cu aproximativ un an şi jumătate, din cauza a două defecţiuni tehnice.