Antena 3 CNN Externe Experiența unui rus, într-o tabără din Coreea de Nord. Copiii sunt treziți la 6 dimineața ca să lustruiască statuile familiei Kim

Experiența unui rus, într-o tabără din Coreea de Nord. Copiii sunt treziți la 6 dimineața ca să lustruiască statuile familiei Kim

profimedia-0587008869
Una dintre cele mai bizare activități din tabăra de vară a implicat un joc pe calculator în care copiii trebuiau să distrugă Casa Albă cu un tanc. Foto: Profimedia Images
de Robert Kiss    |    17 Iul 2024   •   07:00

Un tânăr din Rusia a participat la o tabără în Coreea de Nord și a relatat despre viața de acolo. Yuri Frolov, în vârstă de 25 de ani, a petrecut câte două săptămâni în Coreea, în 2015 și 2016. Despre experiența sa în țara condusă de Kim Jong Un scrie CNN.

Chiar și pentru localnici, călătoriile în interiorul națiunii izolate cunoscute oficial sub numele de Republica Populară Democrată Coreea sunt puternic restricționate.

Dar aranjarea unei călătorii a fost mult mai ușoară pentru cetățeanul rus Yuri Frolov, în vârstă de 25 de ani, care a petrecut acolo două săptămâni ca elev de liceu în 2015 și 2016. Fascinația lui Yuri pentru Coreea de Nord a început cu un documentar TV care înfățișa țara ca fiind asediată de vecinii capitaliști. Această curiozitate l-a determinat să se alăture unui grup „Solidaritate cu Coreea de Nord” pe VKontakte, echivalentul rusesc al Facebook.

Prin intermediul acestui grup, el a avut ocazia să participe la Tabăra Internațională de Copii Songdowon din Wonsan, pe coasta de est a Coreei de Nord. Aproximativ 500 de dolari au acoperit toate cheltuielile pentru o călătorie de 15 zile. Părinții lui au fost de acord, iar el a călătorit singur de la Sankt Petersburg la Vladivostok, alăturându-se altor copii și oficialităților Partidului Comunist.

La începutul acestui an, 100 de cetățeni ruși au făcut parte din primul grup cărora li sa permis să viziteze Coreea de Nord de la pandemie, pe măsură ce Phenianul strânge legăturile cu Moscova. Înainte de pandemie, cea mai mare sursă de turiști care intrau în Coreea de Nord nu era Rusia, ci China.

La sosirea sa la Tabăra Internațională de Copii Songdowon în vara anului 2015, personalul taberei l-a salutat cu căldură pe Frolov și grupul său. Tabăra a găzduit copii din diverse țări, inclusiv Laos, Nigeria, Tanzania și China. Cu toate acestea, interacțiunile cu copiii nord-coreeni s-au limitat la ultima zi, o mișcare deliberată pentru a preveni orice schimb de experiențe reale.

Tabăra a oferit activități tipice de vară, cum ar fi ieșiri pe plajă și competiții de construcție de castele de nisip, dar a inclus și ritualuri deosebite. Copiii au fost obligați să se trezească la ora 6 dimineața și să curețe statuile foștilor lideri nord-coreeni Kim Il Sung și Kim Jong Il.

Una dintre cele mai bizare activități din tabăra de vară a implicat un joc pe calculator în care copiii trebuiau să distrugă Casa Albă cu un tanc.

În ciuda propagandei, Frolov a rămas sceptic. Programul strict l-a frustrat, mai ales când nu avea voie să sară peste exercițiile de dimineața devreme, în ciuda faptului că era bolnav. Mâncarea taberei a fost o altă provocare, Frolov afirmând că în cea mai mare parte a trăit din orez, felii de cartofi și pâine, ceea ce a dus la o pierdere în greutate de 11 kilograme în cele 15 zile.

Frolov a povestit un incident memorabil de la Phenian: „A fost o fată, foarte tânără, care purta o rochie în stil ca steagul american în centrul orașului. În mod surprinzător, nimeni nu a fost supărat pe ea, deși i s-a spus să nu o mai poarte. A fost un moment bizar într-un mediu atât de controlat.”

„Multe lucruri păreau false, în special clădirile de știință și inovare. Nu erau convingătoare, nici măcar pentru un copii”, a reflectat el. „Nu a fost o experiență total groaznică. De cele mai multe ori m-am plictisit. În afară de lipsa internetului, se simțea ca orice tabără rusă pentru copii.”

În ciuda mediului neplăcut și strâns controlat, el a optat să se întoarcă în tabără în anul următor, parțial din cauza aranjamentelor Partidului Comunist.

În retrospectivă, Frolov recunoaște decizia ca fiind o prostie, dar apreciază poveștile unice pe care le poate împărtăși despre Coreea de Nord.

Relatarea lui oferă o privire rară asupra experiențelor copiilor străini într-o tabără de vară nord-coreeană, subliniind eforturile țării de a îndoctrina mințile tinere printr-un amestec de schimb cultural și propagandă.

Povestea lui Yuri Frolov este o reamintire puternică a cât de mult va merge Coreea de Nord pentru a modela percepțiile și a cultiva loialitatea. Experiențele sale la Tabăra Internațională pentru Copii din Songdowon evidențiază utilizarea de către regim a propagandei și a controlului pentru a influența mințile tinere.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close