Fostul astronom de la NASA, Tony Phillips trage un semnal de alarmă. El afirmă că aceste explozii solare ar putea să continue și în zilele următoare.
„Având în vedere dimensiunea și complexitatea acestei mari regiuni active, există șanse mari ca exploziile să continue în zilele următoare”, a spus acesta.
Erupția solară de săptămâna trecută, care a declanșat o cupolă de plasmă încinsă, a provocat întreruperea semnalului radio în Australia și Noua Zeelandă.
Când sunt îndreptate direct către Pământ, erupțiile solare de clasa X „pot avea un impact asupra comunicațiilor radio, rețelelor electrice, semnalelor de navigație și pot prezenta riscuri pentru nave spațiale și astronauți”, a declarat NASA într-un comunicat.
Erupțiile solare sunt, prin natura lor, intense și se produc la suprafața soarelui la o varietate de niveluri de putere. Cele mai slabe erupții, clasificate ca furtuni de tip A, B sau C, sunt de obicei minore. Erupțiile mai puternice din clasa M pot arunca particule pe Pământ, care supraalimentează aurora boreală.
Soarele se află, în prezent, într-o fază activă a ciclului de 11 ani. Faza actuală este cunoscută sub numele de Ciclul Solar 25 și se preconizează că va atinge punctul culminant în anul 2025, potrivit dcnews.ro.