Comuniştii din Republica Moldova au câştigat alegerile cu 45,5% din voturi, potrivit rezultatelor sondajului efectuat la ieşirea de la urne, ceea ce le asigură 56 de locuri în viitorul Parlament, cu unul mai mult decât în actuala legislatură, dar nu şi cele 61 de voturi necesare alegerii preşedintelui.
Liberal-democraţii din PLDM şi liberalii din PL sunt următoarele formaţiuni clasate, cu 13,9% din voturi, mai mult decât estimau sondajele preelectorale, ceea ce le asigură, fiecăreia dintre formaţiuni, câte 16-17 mandate.
Liberalii sunt urmaţi de Alianţa Moldova Noastră, care, potrivit previziunilor, a reuşit să intre în Parlament, obţinând un scor peste aşteptări, de 10% din voturi, ceea ce i-ar aduce 12 mandate.
Celelalte formaţiuni politice nu au reuşit să atingă pragul electoral de 6% din sufragii.
Pe locul al cincilea s-a clasat Partidul Democrat, cu 3,8% din voturi, urmat de Partidul Social-Democrat, cu 3,2%, în timp ce foştii aliaţi taciţi ai comuniştilor în fosta legislatură, creştin-democraţii din Partidul Popular Creştin-Democrat, condus de Iurie Roşca, ar urma să ia numai 2,8% din voturi.
Exit-pollul realizat de către Institutul de Politici Publice, Institutul European de Studii Politice din Moldova, Asociaţia pentru Democraţie Participativă ADEPT, CBS AXA şi IMAS, a fost întocmit pe baza centralizării rezultatelor chestionarelor până la ora 19.00.
Sondajul a fost realizat pe un eşantion reprezentativ de 18.000 de persoane, din 200 de secţii, iar marja de eroare este de plus/minus 1,5%.
Preşedintele Vladimir Voronin, lider al Partidului Comuniştilor, a declarat duminică seara că programele partidelor care au mai intrat în Parlament sunt prea diferite pentru a face o coaliţie de guvernare, în schimb mai mulţi deputaţi liberali "s-ar putea convinge singuri" să voteze cu PCRM.
Preşedintele în exerciţiu al Republicii Moldova a spus că va examina cu atenţie componenţa nominală a viitorilor deputaţi ai formaţiunilor care vor intra în Parlament. "Nu-i vom racola. Vor conştientiza ei singuri că trebuie să voteze cu noi pentru noul preşedinte", a declarat Vladimir Voronin.
"Noi foarte bine ne-am ispravit cu guvernarea în opt ani fără coaliţie. Cel mai bine ar fi să fie o guvernare fără coaliţie, pentru că programele sunt foarte diferite cu partidele care, potrivit exit-pollului, ar intra în Parlament", a spus Voronin într-un briefing convocat la sediul PCRM.
"Este un sondaj doar, cifrele se vor mai schimba", a declarat Voronin comentând rezultatele unui exit poll.
Mandatul lui Voronin expiră la 7 aprilie şi mai poate fi prelungit cu încă două luni, dar ulterior liderul comunist nu mai are dreptul de a candida după ce opt ani s-a aflat în fruntea statului. Pentru alegerea preşedintelui sunt necesare 61 de voturi, astfel că partidul comunist avea nevoie de încă cinci voturi pentru a-şi impune propriul preşedinte.
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova a câştigat alegerile cu 62,9% din voturi, potrivit rezultatele oficiale anunţate de Comisia Electorală Centrală după numărarea a 4,45% din buletinele de vot, în condiţiile în care exit-pollul credita PCRM cu 44,7% din sufragii.
În acelaşi timp, Partidul Liberal - care îl are în fruntea listei pe Dorin Chirtoacă, primarul Chişinăului, formaţiune pe care exit-pollul o clasase pe locul al doilea, cu 14,7% din voturi - nu reuşeşte să atingă pragul de 6% necesar intrării în Parlament, potrivit rezultatelor oficiale parţiale. Liberalii lui Chirtoacă au obţinut 5,11% din voturi, potrivit Comisiei Electorale Centrale.
De asemenea, Partidul Liberal Democrat din Moldova (PDLM), creditat de exit-poll cu 14% din voturi, a obţinut numai 7,47% din sufragii, după numărarea primelor buletine de vot.
Cealaltă formaţiune care ar intra în Parlament este Alianţa Moldova Noastră, cu 7,59% din voturi. Exit-pollul indica 9,9% din sufragii pentru AMN-ul lui Serafim Urechean.
Antena3.ro