Chiar dacă aceștia nu au reușit, momentan, să-și atingă obiectivul declarat public - înlăturarea conducerii "corupte și incompetente" de la Ministerul rus al Apărării - partida nu este jucată, consideră generalul Crăciun.
"În opinia mea, cel mai periculos scenariu pentru Putin, cel puțin pentru momentul actual, este alăturarea militarilor din armată și din servicii la puciștii Wagner și crearea, în felul ăsta, a efectului bulgărelui de zăpadă care tot crește. Pentru moment, acest scenariu a fost evitat.
Exilarea lui Prigojin în în Belarus nu cred că rezolvă problema. Este doar o amânare. Mai avem o certitudine: rușii nu mai pot ascunde sub preș (realitățile din armată și de pe front, n.r.), pentru că televiziunile din Rusia au transmis live. Rușii au văzut cum fraternizează cei din anumite orașe cu Prigojin și cu echipa lui.
Guvernul lui Putin este într-o situație critică, pentru că trebuie să încerce să-și păstreze autoritatea. Și, probabil, vom asista și la schimbări în armată și în serviciile secrete. Chiar dacă ați prezentat că Serghei Șoigu s-a dus să controleze frontul, să se arate în fața celor care luptă acum cu ucrainenii, cred că se pregătesc niște schimbări.
Generalul (r) Marius Crăciun: "Eșafodajul structurilor de securitate din Rusia este puternic vătămat de evenimentele ultimelor zile"
Vă dați seama că Putin nu-și permite să numească pe cineva în care nu are încredere și își va pune tot oameni din camarila lui, pentru că își dă seama că eșafodajul ăsta, al structurilor de securitate din Rusia, este puternic vătămat de aceste ultimele trei-patru zile în care rușilor nu le-a venit să-și creadă ochilor și urechilor, asistând la aceste evenimente", a anticipat Crăciun.
"Cred că cei din eșalonul doi din FSB (serviciul rus de securitate, n.r.) și din GRU (serviciul de informații al armatei ruse, n.r.) își dau seama cel mai bine de dezastrul în care s-au băgat cu acest război din Ucraina și încearcă să salveze ce se mai poate salva și în același timp să-și păstreze controlul și scaunele.
Probabil aceasta este una din explicațiile pentru care acea coloană (a combatanților Wagner, n.r.) a mers câteva sute de kilometri (spre Moscova, n.r.) fără să fie atacată", a concluzionat el.
Antena 3 CNN notează că rebeliunea Wagner a scos la suprafață persoana unui militar de carieră, decorat în trecut de Vladimir Putin. Oficialul ucrainean Anton Gherașcenko, un consilier în Ministerul de Interne de la Kiev, l-a indicat într-o postare pe Twitter pe Dmitri Utkin, fost ofițer al serviciilor de informații militare ruse, GRU.
Dmitri Utkin, omul cu care Prigojin spera să înlăture conducerea militară de la Moscova
Potrivit lui Gherașcenko, în timpul rebeliunii Wagner, șeful grupării paramilitare, Evgheni Prigojon, și-ar fi amplasat punctul de comandă într-un buncăr din Rostov, la o adâncime de 40 de metri, pentru că se temea să nu fie eliminat de o lovitură de rachetă Kinjal sau Iskander.
De acolo, Prigojin aștepta ca unitățile comandate de Dimitri Utkin să intre în Moscova și să preia controlul clădirii Ministerului Apărării și Statului Major, lucru care nu s-a mai întâmplat.
Născut în orașul Siberia, Utkin este un veteran al celor două războaie cecene și a fost locotenent-colonel și comandant de brigadă al forțelor speciale GRU.
După ce a părăsit armata, a început să lucreze în 2013 o companie privată fondată de veterani militari ruși, implicată în misiuni de securitate și antrenament în întreaga lume. Este acuzat de crime extrajudiciare, inclusiv pentru că ar fi ordonat ca un dezertor sirian să fie torturat până la moarte, iar operațiunea să fie filmată.
Foto: Convoi al mercenarilor Wagner surprins în timp ce părăsește orașul Rostov pe Don, 24 iunie 2023