Antena 3 CNN Externe Exerciţiile militare de anvengură ale Rusiei, o campanie de imagine fabricată de Kremlin

Exerciţiile militare de anvengură ale Rusiei, o campanie de imagine fabricată de Kremlin

3 minute de citit Publicat la 15:52 19 Oct 2018 Modificat la 15:52 19 Oct 2018
Exerciţiile militare de anvengură ale Rusiei, o campanie de imagine fabricată de Kremlin

Manevrele militare desfăşurate luna trecută de Rusia, alături de China, sunt doar o campanie de imagine fără baze reale, spun analiştii. Şi, drept urmare, nu trebuie să provoace îngrijorare. În câteva zile, NATO pregăteşte un răspuns: un exerciţiu militar de anvergură în Norvegia, cu zeci de mii de soldaţi, scrie Observator.

300 de mii de soldați, 36.000 de tancuri şi alte vehicule blindate, peste 1.000 de aeronave de luptă şi 80 de ambarcaţiuni. Între 11 şi 17 Septembrie, în Orientul Îndepărtat rus, puterea de la Moscova și-a mobilizat trupele la cea mai mare aplicație militară din 1981, Vostok 2018. China și Mongolia i s-au alăturat.

Vostok 2018 a fost o desfășurare amplă de forțe, interpretată ca un mesaj al Kremlinului pentru NATO.

”Este parte a jocului lui Putin cu Vestul, de a speria ţările NATO, mai ales pe cele mai mici”, explică Roland Freudenstein de la Centrul de Studii Europene Wilfried Martens din Bruxelles.

Prin participarea Chinei, Rusia a vrut să arate că se consolidează o alianță între două mari puteri militare. Însă analiștii spun că este vorba mai mult despre o campanie de imagine a Moscovei.

”Rusia nu are nicio șansă în a face o alianță militară formală cu China și asta nu pentru că n-ar dori. E pentru faptul că China, în mod clar și ferm, refuză orice alianță și angajament militar. Astfel, în timp ce China e dispusă să dezvolte o oarecare cooperare militară cu Rusia, dar și cu alte țări membre ale Organizației de Cooperare de la Shanghai, va fi făcută doar limitat și în condițiile definite de China”, a explicat pentru Vocea Americii, Aleksander Goltz, analist militar din Moscova.

Iluzia Kremlinului despre o alianţă militară ruso-chineză

De altfel, China a evitat să-și promoveze participarea Vostok 2018, spun analiștii. Potrivit lor, chiar în acea perioadă, jurnalele televiziunii naționale chineze erau dominate de știri despre Forumul Economic Mondial de la Tianjin, în timp ce exercițiul militar a fost tratat discret.

RADU TUDOR, analist militar: ”Noi ar trebui, în România, să fim foarte atenţi la acest gen de fake news lansat din spaţiul estic şi să înţelegem că între Rusia şi China a existat mereu o competiţie politică, militară şi economică. Dorinţa Rusiei este să transmită Occidentului că are o alianţă cu China şi acest lucru nu se susţine cu nimic. E o încercare de intimidarea a spaţiului Occidental din care face parte şi România.

Adevăratul scop al Chinei la Vostok 2018

Departe de a promova o alianță cu Rusia, China și-a trimis cei 3200 de soldați să participe la exercițiul militar mai degrabă în scopul de a acumula experiență de luptă de la armata rusă, implicată recent în conflictele din Ucraina și Siria, așa cum chiar presa chineză a dezvăluit.

”Rolul trupelor chineze la Vostok 2018 este foarte limitat. Dar, ținând cont că armata chineză nu a fost implicată în nicio operațiune de luptă de zeci de ani, e o șansă rară ca să învețe”, a declarat analistul militar chinez Zhou Chenming pentru South China Morning Post.

Cifre puse la îndoială

În plus, chiar și cifrele oficiale ale exercițiului militar Vostok 2018 ridică semne de întrebare. Analiștii pun la îndoială numărul de 300 de mii de soldați strânși de Rusia.

”Cifrele și statisticile pentru acest tip de exercițiu reprezintă, de obicei, ceea ce noi numim minciuni adevărate. Dacă o brigadă trimite la aplicație un batalion, ei iau în calcul, la număr, întreaga brigadă”, explică analistul Michael Kofman, de la Institutul Kennan, din Washington.

Pe 25 octombrie, încep în Norvegia exerciţiile militare organizate de Alianţa Nord-Atlantică. Trident Juncture va simula un răspuns al NATO la o eventuală invazie a Europei. La aplicație participă 30 de țări, inclusiv România.

RADU TUDOR, analist militar: ”Spaţiul NATO se întăreşte pe flancul estic tocmai din cauza agresiunilor militare ruse. Ceea ce vine dinspre est este amenințare, manipulare, agresivitate, iar noi trebuie să fim întăriți și pregătiți în apărarea noastră. România are un profil excepțional în cadrul NATO.”

La Trident Juncture 2018 vor lua parte aproximativ 50 de mii de soldați din țările membre NATO și statele partenere. Vor fi peste 20 de mii de trupe terestre, peste 24 de mii de membri ai forțelor navale, 3500 de membri ai forțelor aeriene, circa o mie de specialiști în logistică și 1300 de membri ai structurilor din comandamentele NATO.

 

 

 

 

×
Etichete: Rusia razboi
x close