Radu Hossu, singurul român decorat de președintele ucrainean Volodimir Zelenski a explicat pentru antena3.ro care sunt obiectivele ucrainenilor în Operațiunea Kursk. Acesta ține legătura cu trupe ucrainene de pe front, inclusiv cu soldați care se află în acest moment în Rusia. „Moralul lor este foarte ridicat, dar păstrează o tăcere operativă despre obiectivele pe care le au”.
„Am discutat cu un soldat care acum este la 5 kilometri în interiorul Rusiei, într-o localitate de graniță care e ocupată de ucraineni. Nu am discutat despre obiectivele lor pentru că există o tăcere operativă și chiar dacă ei cunosc obiectivele pe care le au, nu pot spune mai departe. Este și motivul pentru care nu aflăm prea multe informații. Din sursele rusești, informațiile sunt puțin controversate, dar ucrainenii au o străpungere minimă de 30 de kilometri în adâncime pe teritoriul Rusiei și una maximă de 50 de kilometri”, spune Radu Hossu.
În dialogul cu antena3.ro, Hossu explică succesul Operațiunii Kursk, despre care spune că este „cel mai mare câștig teritorial al uneia dintre părți din ultimii doi ani de zile”.
„Această operațiune a dus la cel mai mare câștig teritorial al uneia dintre părți din ultimii doi ani de zile, practic de la finalul contraofensivei ucrainene care a dus la eliberarea Hersonului nu a avut nimeni capacitatea să câștige atât de mult teritoriu și într-un timp scurt.
Practic, în șapte zile ucrainenii au cucerit undeva la 500 de km pătrați, cam cât au cucerit rușii în Ucraina în patru luni de zile și cu pierderi extraordinar de mari. Iar zona contestată însumează între 700 și 1.000 de km pătrați”, spune Radu Hossu.
Printre motivele pentru care ucrainenii au reușit o astfel de operațiune de succes se numără elementul surpriză, dar și elemente de război electronic.
„Au reușit să înainteze datorită elementului surpriză, chiar dacă rușii probabil au văzut acumulări de trupe la graniță nu au reacționat. Se pare că ucrainenii au folosit tehnică specifică războiului electronic pentru a bloca comunicațiile rușilor și practic aceștia nu au putut să comunice și să se coordoneze oferindu-le un spațiu de 24-48 de ore ucrainenilor. Au câștigat teren datorită mecanizatelor ucrainene duse în Rusia, mai ales cele din Germania. Discutăm de a doua bătălie de la Kursk care folosește tot panzere germane”, explică românul decorat de Zelenski.
Care sunt obiectivele Operațiunii Kursk
Despre obiectivele Operațiunii Kursk, Radu Hossu spune că sunt cel puțin cinci obiective, unele îndeplinite, alte îndeplinite parțial. Cel mai important dintre acestea, este moralul ucrainenilor, care a crescut odată cu atacurile de succes pe teritoriul Rusiei și destabilizarea politică a Kremlinului.
Obiectivele ucrainenilor în sudul Rusiei:
1. din punct de vedere politic putem să vorbim despre un succes pentru că am văzut cum s-a raportat Putin la statul major rus. Practic, ucrainenii au încercat să destabilizeze politic. Putin l-a dat pe Gherasimov la o parte de la comanda operațiunii de respingere a ucrainenilor.
2. un alt obiectiv atins din punct de vedere militar este numărul mare de soldați ruși capturați. Sunt multe imagini și filmulețe cu prizonieri ruși, grăniceri, soldați din Ahmat, care sunt sub comandamentul lui Ramzan Kadîrov. Se presupune că e vorba de 1.000 de soldați capturați. Este o bună monedă de schimb pentru soldații ucraineni, inclusiv dintre eroii de la Azovstal.
3. alt obiectiv militar este cucerirea unei zone cât mai mari de la granița dintre Sumî și Kursk pentru a crea o zonă buffer. Este un obiectiv în parte îndeplinit. Vom vedea cât va rezista această zonă sub controlul ucrainenilor.
4. alt obiectiv care până acum nu a fost îndeplinit, atragerea de forțe rusești din Donbas pentru a întări apărarea din Kursk. În acest moment se speculează că rușii ar muta trupe înspre Kursk, în același timp se vorbește despre folosirea rezerviștilor din Rusia și nu trupe aduse de pe frontul ucrainean.
5. mai este un obiectiv pe care nu îl putem măsura în cifre. Este vorba despre moralul ucrainenilor. După 10 luni de zile în care se discuta doar despre cum Rusia învinge orice ar face Occidentul, acest narativ a fost schimbat de victoria temporară a ucrainenilor din Kursk.
„Ucrainenii cu care am vorbit, inclusiv cu soldații de pe front, din Donbas, din Kursk sunt bucuroși de ceea ce le-a reușit până în acest moment și au o altă stare de spirit. Moralul unei armate și moralul populației este esențial pentru îndeplinirea obiectivelor militare.
În același timp, rușii sunt debusolați, panicați și din punct de vedere militar se vede că e un haos.
Am vorbit cu cineva care luptă în Donbas și cu cineva care luptă în Kursk și moralul este foarte ridicat. Soldatul din Donabs spunea că au multe activități operative și nu pot sta pe Telegram să vedem, dar suntem mult mai bucuroși și altfel ne trezim dimineața, altfel stăm în tranșee, altfel luptăm. Este o altă stare. Există acea speranță de „hai că putem”. Chiar dacă ei știu că în acest moment nu există un impact direct pentru sectorul lor de front”, a mai spus Radu Hossu.
Radu Hossu a devenit un influencer foarte cunoscut pe rețelele sociale după izbucnirea războiului din Ucraina. Acesta a strâns donații pentru armata ucraineană și este colaboratorul voluntarilor români care luptă pe front. De altfel, Hossu a fost de mai multe ori pe linia frontului din estul Ucrainei. Hossu este și singurul român decorat de președintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru sprijinul acordat soldaților ucraineni în războiul cu Rusia.