Joel Rubin, comentator și fost membru al Administrației Obama, a declarat, la Chicago, la Convenția Partidului Democrat, într-un interviu exclusiv pentru Antena 3 CNN, că lui Donald Trump îi este ”foarte frică” de dezbaterea cu Kamala Harris. Prima dezbatere între cei doi va avea loc în 10 septembrie și va fi găzduită de postul ABC.
Sabina Iosub: Joel Rubin, vă mulţumesc că sunteţi alături de noi în această seară. Este o noapte minunată aici în Chicago. Ce credeţi despre această convenție până acum?
Joel Rubin: Este incitantă. Este o sursă de inspirație. Avem toate părțile diferite ale coaliției democrate la un loc, în unitate. Discursurile, desigur, sunt întotdeauna inspirate. Dar ceea ce este, de asemenea, interesant sunt toate întâlnirile. Diferitele grupuri care o susțin pe Kamala Harris se reunesc, fac strategii despre cum să câștige aceste alegeri. Așadar, este o conferință foarte importantă, nu doar pentru discursuri, ci și pentru a merge mai departe și a ne asigura că o vom aduce la Casa Albă.
Sabina Iosub: Prima zi este pentru oameni. Aceasta este tema discursurilor, tema convenției. Ce va face de fapt Kamala Harris pentru oameni?
Joel Rubin: Ea are un program care se concentrează pe clasa de mijloc. Acesta va fi argumentul ei principal. O economie care funcționează pentru clasa de mijloc, care se asigură că taxele sunt corecte, nu ca în cazul reducerilor de impozite pentru miliardari cum a făcut Donald Trump, că prețurile sunt reduse la medicamentele prescrise, la asistența medicală, că facultatea este mai accesibilă. Carne și cartofi, cum noi le numim noi, problemele economice care ard la buzunar. Aceasta este ceea ce ea va susține. Și acesta este un argument foarte puternic pe care alegătorii independenți, și acest lucru este esențial, alegătorii independenți din statele oscilante, cum ar fi aici în Midwest, asta este ceea ce vor să audă. Ei sunt cei care vor decide alegerile.
Sabina Iosub: I-am auzit pe republicani disecând întregul pachet al lui Harris în domeniul economic. Ce părere aveți despre asta?
Joel Rubin: Ei bine, ei vor încerca să le conexeze. Și au dreptate, ea a fost în administrație. Dar există victorii pe care administrația Biden le-a avut. De exemplu, cel mai scăzut șomaj din ultimii 50 de ani. Inflația este sub 3%, care este cea mai bună din lume. Piața noastră bursieră este în plină expansiune. Investiții majore de 2 trilioane de dolari în economia noastră energetică și în infrastructura noastră, drumuri și poduri. Există o mulțime de lucruri pozitive. Așa că Donald Trump ar face bine să fie atent dacă vrea să atace toate astea. O să afle că multe dintre aceste inițiative sunt populare în rândul poporului american.
Sabina Iosub: Am văzut și în Chicago unele proteste, desigur, cu privire la situația din Israel și Palestina, dar nu numai.
Joel Rubin: Da, am văzut proteste în exterior. Și vedem, de asemenea, o mișcare în interior a ceea ce numim votanți neangajați. Aceștia sunt alegătorii care au spus în primare că nu au vrut să îl susțină pe Joe Biden până când acesta nu și-a schimbat politica față de Israel și Gaza. Și ei au reprezentare aici. Și acesta este Partidul Democrat. Este un partid cu cort mare. Fiecare voce ar trebui să aibă un loc la masă, așa că primeşte un loc la masă. Dar la sfârșitul zilei, politica este foarte clară. Trebuie să existe o încetare a focului pentru o înțelegere cu ostaticii. Președintele Biden insistă pentru asta. Hamas nu a fost încă de acord cu acest lucru. Israelul a declarat astăzi că dorește acest lucru. Dar nu există nicio înțelegere pe teren. Dar, între timp, vedem că Partidul Democrat este mai incluziv cu aceste voci, ceea ce este diferit faţă de republicani.
Sabina Iosub: După cum știți, România este foarte aproape de Ucraina. Și, desigur, ceea ce se întâmplă în Ucraina înseamnă mult pentru stabilitatea globală și, de asemenea, pentru stabilitatea financiară. Dacă ne uităm la banii care ar trebui investiți în Ucraina pentru a rezista la agresiunea Rusiei. Ce se întâmplă cu acest subiect? Ce va face Kamala Harris în legătură cu această situație?
Joel Rubin: Nu există o diferență mai mare în materie de politică externă între cei doi candidați decât problema Ucrainei. Kamala Harris împreună cu președintele Biden luptă deja de peste doi ani pentru a muta sute de milioane de dolari pentru a sprijini Ucraina în lupta sa pentru eliberarea sa de Rusia. Kamala Harris s-a întâlnit cu Volodimir Zelenski cu cinci zile înainte de invazia Rusiei la summitul de la München și a avertizat lumea și a vorbit cu Zelenski despre aceasta. Și a avertizat lumea că acest lucru se va întâmpla. Deci este un aliat și un prieten. Statele Unite nu vor să vadă Ucraina permanent dependentă de ajutorul nostru. Vrem să o vedem liberă, în pace și dezvoltându-se cu toate bogățiile și resursele și capitalul uman de care dispune. Aceasta este viziunea ei și a președintelui Biden, rămâne consistentă. Donald Trump spune, practic, ce vrea Vladimir Putin. Și asta este ceea ce va face.
Sabina Iosub: Considerați că Kamala Harris poate sparge plafonul? Așa cum Hillary Clinton le cerea americanilor să facă.
Joel Rubin: Acesta este momentul. Hillary Clinton a câștigat cu trei milioane de voturi mai mult în 2016. Așa că americanii, cred eu, sunt pregătiți de aproape un deceniu pentru ca o femeie să fie președinte la Casa Albă. Avem un candidat care are un impuls. Există o mișcare. Este organică. Este reală. Vine de la oamenii din întreaga țară. Acesta este momentul ca acest plafon de sticlă să fie spart.
Sabina Iosub: Vom vedea o dezbatere între Kamala Harris și Donald Trump?
Joel Rubin: Absolut. Cred că una sau două, poate două. Sper că două. Părerea mea este că lui îi este frică de ea. Foloseşte porecle chiar acum pentru că îi este foarte frică de dezbaterea cu ea și de dezbaterea cu o femeie, dezbaterea cu o femeie de culoare. El nu știe la ce să se aștepte. Acesta este un procuror dur. Tot ce trebuie să faceți este să urmăriți cum a tratat martorii când era senator. Foarte dură. Foarte inteligentă. Ea nu se va lăsa intimidată. Cred că el se teme de ea.
Sabina Iosub: Nu sunteți prima dată la Antena 3 CNN România, dar vreau să transmiteți un mesaj românilor care vă urmăresc.
Joel Rubin: Mulțumesc, România, pentru alianţa cu Statele Unite. Familia mea a emigrat în Statele Unite din România acum peste 100 de ani. Suntem recunoscători că România este un partener NATO și recunoscători că avem aliați în Europa de Est care susțin democrația și libertatea.