Trei judecători l-au găsit vinovat pentru că a ordonat unui comando militar să îndeplinească două misiuni în care au fost ucişi 25 de oameni în timpul preşedinţiei sale, 1990-2000 , când se lupta cu gherilele. Aproape 70.000 de oameni au murit în cele două decenii de conflict din Anzi.
El a mai fost condamnat şi pentru o răpire, în 1992, a unui jurnalist şi a unui om de afaceri ce i-au criticat iniţiativa de a închide Congresul şi tribunalele în timpul declarării unei stări de urgenţă.
Cândva văzut ca erou, Fujimori, acum în vârstă de 70 de ani, şi-ar putea petrece tot restul vieţii în închisoare.
Popularitatea sa a atins cote foarte mari când a învins gherilele Shining Path, a oprit haosul economic şi a eliberat zeci de ostatici capturaţi de gruparea Tupac Amaru în timpul unui asediu la ambasada japoneză de la Lima.
Un scandal de corupţie în care a fost implicat şeful spionajului, Vladimiro Montesinos, a dus la căderea guvernului său, în 2000. Fujimori a fugit în exil în Japonia, ţara unde s-au născut părinţii săi. Ulterior a fost arestat în Chile şi extrădat în Peru.
Actualul preşedinte, Alan Garcia, este şi el acuzat de încălcări ale drepturilor omului în timpul primului său mandat în anii 80.
Antena3.ro