Antena 3 CNN Externe Ex-preşedintele Argentinei, Alberto Fernandez, a fost pus sub acuzare. Fosta soţie: „Abuzul, agresiunea și bătăile au fost constante”

Ex-preşedintele Argentinei, Alberto Fernandez, a fost pus sub acuzare. Fosta soţie: „Abuzul, agresiunea și bătăile au fost constante”

Alberto Fernandez fabiola yanez getty
Fabiola Yaney (stânga), Alberto Fernandez (dreapta). Sursă foto: Getty Images
de Andreea Ştefan    |    15 Aug 2024   •   17:14

Procurorul federal Ramiro Gonzalez l-a inculpat miercuri pe Alberto Fernandez, fostul președinte al Argentinei între 2019 și 2023, în urma acuzațiilor de violență domestică aduse de fosta sa parteneră, actrița și jurnalista Fabiola Yanez, în vârstă de 43 de ani, informează portalul Infobae.

În rechizitoriul său, la care Infobae a avut acces, procurorul a declarat că Yanez „a suferit o relație marcată de hărțuire, urmărire psihologică și agresiune fizică într-un context de gen și violență domestică” într-o „relație de putere asimetrică și inegală care s-a dezvoltat în timp, care a fost crescută exponențial de alegerea lui Fernandez ca președinte al națiunii și de exercitarea funcției.”

Procurorul a descris nouă acte de violență împotriva lui Yanez și a dispus treizeci de măsuri de probă. Printre acestea se numără citarea unor martori precum Maria Cantero, fosta secretară privată a lui Alberto Fernández; Federico Saavedra, fostul șef al unității medicale prezidențiale; Miriam Yanez Verdugo, mama Fabiolei, Sofia Pacchi, prietena Fabiolei și una dintre cele care au fost la petrecerea Olivos, și jurnalista Alicia Barrios. 

Fabiola Yanez a declarat că toate știau în moduri diferite despre atacurile la care era supusă. Daniel Rodriguez, primarul din Quinta de Olivos în timpul președinției lui Fernandez, a fost, de asemenea, citat.

În ceea ce îl privește pe Saavedra, Parchetul a solicitat în mod expres admiterea lui Saavedra și a oricărui alt medic din acea unitate în perioada 2021-2023 la Quinta de Olivos. Ca informații, Parchetul a solicitat „lista personalului casnic care a efectuat sarcini la cabana și la casa de oaspeți de la Quinta de Olivos între anii 2021 și 2023 (personal de curățenie, personal de bucătărie și chelneri), precum și indicarea orelor în care au efectuat sarcini”.

Procurorul a solicitat camerele de supraveghere de la Olivos. În mod specific, el a solicitat filmarea - dacă există - din 2021 până în 2023 a cabanei rezidențiale și a casei de oaspeți, unde Fabiola Yanez a declarat că a trebuit să meargă să locuiască cu fiul său. În ceea ce privește camerele de filmat, Gonzalez a solicitat ca „toate înregistrările video referitoare la perioada de timp cuprinsă între decembrie 2019 și decembrie 2023 să fie păstrate”.

În ceea ce privește domeniul Olivos, procurorul a solicitat judecătorului federal Julian Ercolini „o inspecție judiciară a domeniului Olivos, a împrejurimilor și a anexelor sale”.

O altă măsură a fost solicitarea tuturor dosarelor medicale ale fostei prime doamne privind tratamentul psihiatric pe care l-a primit la clinica INECO și tratamentul de fertilitate pentru a rămâne însărcinată la clinica Fertilis. În plus, Sanatorio Otamendi și SANAR au fost solicitate pentru a avea acces la istoricul medical complet al lui Yanez.

Procurorul a solicitat, de asemenea, Direcției Generale de Sprijin, Orientare și Protecție a Victimelor (DOVIC), agenția care asistă victimele infracțiunilor și care o asistă deja pe Yanez, să „întocmească un raport privind starea completă a victimei.” Procurorul i-a cerut judecătorului federal Ercolini să solicite apelurile primite și efectuate de la o serie de telefoane mobile.

Astfel, cu măsurile de probă dispuse de procuratură, ancheta începe în mod oficial. Ieri, Yanez a depus mărturie în acest caz timp de aproape patru ore prin videoconferință din Madrid, Spania, unde locuiește, și a confirmat acuzațiile pe care le-a prezentat în scris cu o zi înainte într-un document semnat împreună cu avocata sa Mariana Gallego.

În declarația sa, Yanez a confirmat că Fernandez a forțat-o să avorteze și că „abuzul, hărțuirea, disprețul, agresiunea și bătăile au fost constante”. Ea a confirmat, de asemenea, că Ayelen Mazzina, al doilea ministru pentru femei în guvernul lui Alberto Fernández, știa despre atacuri, deoarece îi arătase fotografii în timpul unei călătorii în Brazilia și că, în ciuda acestui fapt, nu a făcut nimic. Procurorul Gonzalez a deschis un dosar separat pentru a investiga acest caz.

 

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close