Antena 3 CNN Externe Evreii ultra-ortodocși au blocat cea mai mare autostradă din Israel: „La închisoare! Nu la armată!”

Evreii ultra-ortodocși au blocat cea mai mare autostradă din Israel: „La închisoare! Nu la armată!”

Evreii ultra-ortodocși au blocat cea mai mare autostradă din Israel: „La închisoare! Nu la armată!”
Ultra-ortodocşii consideră excepţiile de la recrutarea în armată ca existenţiale pentru păstrarea tradiţiilor lor. Foto: Hepta
de Robert Kiss    |    28 Iun 2024   •   16:27

Sute de bărbați evrei ultra-ortodocși au blocat o autostradă importantă din centrul Israelului timp de două ore pentru a protesta împotriva deciziei recente a Curții Supreme care ordona tinerilor religioși să se înroleze pentru serviciul militar, relatează Associated Press, potrivit The Guardian.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Potrivit AP, protestatarii s-au așezat pe autostradă și s-au întins pe pământ în timp ce poliția i-a ridicat și i-a târât. Ofițerii călare au intrat în mulțime. Mulți manifestanți au ținut pancarte și au scandat „La închisoare! Nu la armată!”.

„Toți am venit aici pentru un singur scop, reflectăm poziția întregului public ortodox”, a spus un tânăr, identificându-se la AP doar prin prenumele său Ozer . „Tot publicul ortodox preferă să meargă la închisoare și nu la armată”.

Ultra-ortodocșii văd studiul lor religios cu normă întreagă drept rolul lor în protejarea statului. Mulți se tem că un contact mai mare cu societatea seculară prin intermediul armatei îi va îndepărta pe adepți de respectarea strictă a credinței.

Curtea Supremă a ordonat săptămâna aceasta guvernului să înceapă recrutarea bărbaților ultra-ortodocși, declarând că sistemul de scutiri este injust. Serviciul militar este obligatoriu pentru majoritatea bărbaților și femeilor din Israel.

AP scrie că decizia ar putea duce la prăbușirea guvernului premierului Benjamin Netanyahu. Partidele ultraortodoxe și adepții lor se opun oricărei schimbări în sistem.

Liderii ultraortodocși nu au spus încă dacă vor demisiona din guvern, dar adepții lor au programat un amplu protest la Ierusalim duminică.

Majoritatea evreilor israelieni sunt obligaţi prin lege să servească în armată de la vârsta de 18 ani, timp de trei ani pentru bărbaţi şi doi ani pentru femei. Membrii minorităţii arabe din Israel, care reprezintă 21% din populaţie, sunt scutiţi, deşi unii dintre ei servesc, iar studenţii evrei ultraortodocşi de la seminar au fost scutiţi în mare parte de zeci de ani.

Legea care reglementează scutirea elevilor de seminar a expirat anul trecut, dar guvernul a continuat să le permită acestora să nu servească. Curtea Supremă a hotărât că, în absenţa unui nou temei juridic pentru scutire, statul trebuie să îi recruteze. Hotărârea interzice, de asemenea, ca seminariile să primească subvenţii de la stat dacă studenţii evită serviciul în mod nejustificat.

Armata israeliană a avertizat recent cu privire la o lipsă severă de soldaţi în timp ce luptă în războiul din Gaza şi se confruntă cu o posibilă escaladare a ostilităţilor cu miliţia Hezbollah din Liban.

 

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Europa, răvășită de furtuni și caniculă: Țările vizate de alerte Cod roșu
x close