Îngrijorată de multitudinea de sateliţi de pe orbita Pîmântului, Agenţia Spaţială Europeană a început un program de monitorizare a gunoaielor spaţiale şi să organizate un standard uniform caresă împiedice viitoare coliziuni,
Programul de 50 de milioane de euro- doreşte să mărească informarea oamenilor de ştiinţă de la sol despre cei 13.000 de sateliţi sau obiecte artificiale ce plutesc pe orbită, a declarat expertul ESA,Jean-Francois Kaufeler .
Pe 10 februarie, ciocnirea în spaţiu a doi satelliţi a produs gunoi spaţial ce ar putea ameninţa alţi sateliţi pentru următorii 10.000 de ani.
?Ce ne-a arătat ultimul incident este să facem mai multe. Trebuie să primim date mai precise pentru a preveni asemenea ciocniri?, declara Kaufeler.
Accidentul s-ar produs la 80 kilometri deasupra Sibieri şi a impliat un satelit rusesc pentru comunicaţii militare scos din uz şi un satelit american funcţional.
Kaufeler a precizat că un element cheie este colaborarea prvid schimbul de informaţii cu alte agenţii spaţiale, printre care NASA şi agenţia rusă Roscosmos.
De asemenea se doreşte stabilirea unui standard despre cum este descris gunoiul, urmărit şi la nevoie mutat pentru a preveni accidente.
Experţii în reziduuri spaţiale se vor întâlni săptămâna aceasta la Viena, iar a cincea conferinţă europeană pe această temă va avea loc în martie.
Antena3.ro