Aliaţii Statelor Unite din estul Europei ar putea intra în curând fără viză pe teritoriul american. Un proiect de reformă a securităţii, aflat în dezbatere în Senatul american, îi permite preşedintelui George W. Bush să dea curs promisiunii de a extinde programul de eliminare a vizelor. Potrivit site-ului, United Press International şi publicaţiei The Post Chronicle, unii dintre senatorii americani consideră că există multe ţări care ajută Statele Unite în combaterea terorismului şi care trebuie recompensate pentru cooperarea continuă. În acelaşi timp, pe lângă eliminarea vizelor, amendamentul, parte a proiectului intitulat ?Sporirea Securităţii SUA?, prevede şi crearea unor baze de date pentru depistarea şi oprirea persoanelor suspectate de terorism care doresc să intre pe teritoriul american.
Pentru alcătuirea bazei de date va fi nevoie de un schimb mai intens de informaţii despre paşapoartele furate sau pierdute. Mai mult, proiectul prevede montarea în aeroporturi a sistemului de verificare biometrică a identităţii vizitatorilor străini. Potrivit iniţiatorului proiectului, aceste măsuri vor duce la sporirea securităţii naţionale şi la consolidarea relaţiilor cu alte state. În acelaşi timp, experţi în probleme de securitate susţin că extinderea programului de eliminare a vizelor reprezintă o oportunitate pentru eventuali terorişti sau infractori de a se sustrage controlului obligatoriu la depunerea unei cereri de viză. Unii senatori s-au pronunţat în favoarea proiectului dar cu o anumită condiţie: creşterea ratei de respingere a aplicaţiilor pentru viză de la 3 la sută, cât este în prezent, la 10%.
Dintre cele 19 ţări menţionate de Departamentul de Stat ca posibile candidate pentru programul de eliminare a vizelor, doar nouă au rate de respingere a vizelor sub 10 la sută - Argentina, Cipru, Cehia, Estonia, Malta, Grecia, Israel, Coreea de Sud şi Taiwan. Letonia, una dintre ţările la care George W. Bush s-a referit explicit când a vorbit de eliminarea vizelor, are o rată de respingere a cererilor de viză de 20 %, egală cu cea a Poloniei, României şi Lituaniei, toate considerate potenţiale candidate la acest program.
Antena 3