Au rămas mai puţin de două săptămâni până la scrutinul de pe 7 iunie, prin care românii îşi vor alege 33 de reprezentanţi, în Parlamentul European. Lupta dintre candidaţi e strânsă, însă şi beneficiile, odată ajunşi în funcţie, vor fi pe măsură.
Suma decontată europarlamentarilor în fiecare an de către forul european, fără nicio chitanţă, se ridică la 400.000 de euro. Cel puţin aşa susţin cei de la cotidianul britanic The Sun, într-un articol preluat de presa internaţională.
Avantajele funcţiei de europarlamentar nu se opresc doar la deconturi. Şi când vine vorba de salarii situaţia este la fel de roz. Mai precis, veniturile euroaleşilor au fost majorate cu 47% ceea ce înseamnă că aceştia câştigă anual 95.000 de euro.
Cu toate acestea, impozitul la un venit de aproape 100.000 de euro nu depăşeşte, în cazul unui europarlamentar, 15 procente, potrivit sursei citate.
Nu este de mirare că jurnaliştii britanici critică Uniunea Europeană pentru salariile mult prea mari, în condiţiile în care acelaşi tip de impozit ajunge, în Marea Britanie de pildă, la aproape 50% pe an.
Şi asta nu e tot. Pentru eurodeputaţi mai există şi alte beneficii anuale de zeci de mii de euro.
"Alocaţia de tranziţie", în valoare de 46.000 de euro, sau drepturile de pensie ce însumează 35.000 de euro sunt doar două dintre ele.
Tabloul n-ar fi însă complet fără a lua în calcul nenumăratele servicii gratuite puse la dispoziţia fiecărui deputat şi senator din Parlamentul European.
Tratamentele stomatologice, şedinţele de acupunctură, cursurile de limbi străine şi de IT sunt doar o parte dintre acestea, mai scrie The Sun. De altfel, articolul publicat marţi de către tabloidul britanic şi preluat de presa internaţională se vrea a fi un manifest prin care jurnaliştii britanici cer să se oprească "umplerea buzunarelor europarlamentarilor pe cheltuiala contribuabilului".
Antena 3